Video/ Govor Zelenskog oduševio građane u Pragu: “Svi ste vi Ukrajinci danas”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno se zahvalio globalnoj zajednici na solidarnosti s Ukrajinom, dok se ona brani od ruske invazije.

U novom videu objavljenom na njegovom Telegram profilu, Zelenski je uputio prvo poruku Ukrajincima, prenosi BBC.

Danas smo svi službenici. Neki od nas služe svojoj zemlji u vojsci. Drugi služe kao liječnici, treći štite djecu i svoje obitelji. Ovo je naše srce, srce Ukrajine, zajedno stojimo protiv zla”, poručio je.

Posvetio je minutu šutnje za Ukrajince koji su izgubili živote i pozvao građane Europe da “izađu na ulicu” i podrže Ukrajinu.

Podržite našu borbu, jer ako Ukrajina ne izdrži, Europa neće izdržati. Ako mi padnemo, i vi ćete pasti”, rekao je.

Svi ste vi danas Ukrajinci”, zaključio je.

Emotivan trenutak u Pragu

Večeras u Pragu, glavnom gradu Češke Republike, održani su protesti protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Poseban emotivan i buran momenat desio se tokom javljanja ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog putem video linka iz Kijeva.

Zelenski se noćas obratio hiljadama ljudi koji protestuju protiv rata u nekoliko evropskih gradova – Parizu, Pragu, Lionu, Frankfurtu i drugima.

Zamolio je mase da ne šute o tome šta se dešava u njegovoj zemlji.

Ako pobijedimo, a siguran sam da ćemo pobijediti, ovo će biti pobjeda cijelog demokratskog svijeta. Ovo će biti pobjeda naše slobode, ovo će biti pobjeda svjetla nad tamom”, poručio je ukrajinski lidera nakon čega je uslijedilo opšte oduševljenje na ulicama Praga.

Pogledajte kako je sve izgledalo…