Video/ Potresni snimci iz Ukrajine: Ruskim bombama uništena dječija bolnica, Zelenski kazao da su djeca pod ruševinama

Dječja bolnica u Mariupolju, lučkom gradu na jugu Ukrajine, potpuno je uništena u ruskom bombardiranju, objavilo je gradsko vijeće Mariupolja.

Ruske okupacijske snage bacile su više bombi na dječju bolnicu. Uništenje je golemo”, objavili su uz snimku devastacije.

Kako je objavio Pavlo Kirilenko, šef regionalne administracije regije Donjeck uništeni su rodilište u centru grada, odjel za djecu i odjel za internu medicinu.

Prema dostupnim podacima, ruske snage su potpuno opkolile Mariupolj, a grad je već danima izložen teškim napadima ruskih snaga.

U ruskim zračnim udarima napadnuti su civilna infrastruktura i rezidencijalna područja grada, a tisuće ljudi su bez hrane, vode i struje.

Crveni križ je situaciju u Mariupolju opisao kao “apokaliptičnu”, a zamjenik gradonačelnika kaže da je u Mariupolju ubijeno 1.200 ljudi.

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svom Facebook nalogu snimku granatiranog kompleksa porodilišta i dječije bolnice u Mariupolju, uz potresnu poruku naglašavajući da se radi o zvjerstvu.

Ukrajinski zastupnik Dmitri Gurin saopštio je, također, da je u napadu mnogo žena izgubilo živote.

Mariupolj. Direktan udar ruskih trupa na porodilište. Ljudi, djeca su pod olupinom. Zvjerstvo!

Koliko će još svijet biti saučesnik ignorirajući teror? Zatvorite nebo odmah! Zaustavite ubistva! Imate moć, ali izgleda da gubite ljudskost”, upozorio je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski zastupnik Dmitri Gurin rekao je BBC-evoj novinarki da je u ruskom bombardiranju dječje bolnice i porodilišta mnogo žena izgubilo živote ili je ranjeno.

Podsjetimo, agresija na Ukrajinu ušla je u drugu sedmicu.