Video/ Rusi masovno spaljuju pasoše zbog agresije na Ukrajinu

Protesti protiv odluke Vladimira Putina da izvrši agresiju na Ukrajinu naišla je na brojne osude svjetske javnosti.

Širom svijeta organizirani su protesti građana koji se protive ovoj odluci.

Protesti nisu zaobišli ni ruske gradove. U nekoliko nekoliko njih posljednjih dana održani su protesti protiv odluke njihovog predsjednika. Dakle, Putinu su i njegovi građani okrenuli leđa.

Također, brojni poznati Rusi, kao i bivši šef diplomatije u vrijeme Borisa Jeljcina, javno su digli glas protv agresije njihove zemlje.

Na Twitteru je danas objavljen video, navodno snimljen u Tel Avivu, gdje brojni Rusi spaljuju pasoše ispred svoje ambasade u glavnom gradu Izraela.

Nije Putin samo mirno sjedio dok se njegov narod okreće protiv njega, te je veliki broj Rusa uhapšen.

Samo u ponedjeljak je 413 osoba uhapšeno tokom protesta protiv rata.

Ovo je saopćila stranica za građanska prava OVD-Info, čime se ukupan broj uhićenih od početka demonstracija u četvrtak popeo na 6.440.

Otprilike polovica uhićenih, njih 3.126, dogodilo se tokom protesta u Moskvi, dok je 2.084 hapšenja zabilježeno u Sankt Peterburgu, saopćio je OVD-Info u ponedjeljak navečer.

Invazija na Ukrajinu tjera mnoge u Rusiji na proteste, a ruske sigurnosne snage brutalno su odgovorile na prosvjede.

Ruske vlasti pozivaju ljude da ne sudjeluju u nedopuštenim skupovima. Također su više puta zabranjivali skupove, pozivajući se na pandemiju.

U Bruxellesu, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pohvalio je prosvjednike u Bjelorusiji koji su protestujući protiv rata u Ukrajini pozivali na demokratskiji pristup pod dugogodišnjim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom.

Za bjeloruski narod mnogi od vas preuzeli su ogromne osobne rizike boreći se za slobodnu i demokratsku Bjelorusiju”, rekao je Borrell u videu objavljenom na Twitteru i titlovanom na tri jezika – bjeloruski, ruski i engleski.

Sada dižete svoj glas protiv ruskog rata protiv Ukrajine i odluke (predsjednika) Lukašenka da ga podrži. Hvala vam na vašoj hrabrosti. EU stoji uz vas. #StandWithUkraine”, napisao je Borrell.