Video/ Rusi se pohvalili na društvenim mrežama, objavili snimke helikopterskih napada u Ukrajini

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo video za koji tvrde da prikazuje helikoptere ruskih vojnih snaga kako napadaju ciljeve u Ukrajini, prenio je turski portal Conflict TR koji se bavi mapiranjem konflikata širom svijeta.

Video se pojavio na Twitter profilu ruskog Ministarstva odbrane prije dva dana, a prikazuje jurišno-izviđačke helikoptere tipa Kamov Ka-52 “Aligator”.

Na kraju videa se pojavljuje poruka “Za naše” sa vidno naglašenim slovom “Z” koje se vidi na svim ruskim vozilima i drugoj tehnici koja je uključena u invaziju na Ukrajinu, prenosi N1.

Interesantno je da se latinični znakovi “Z” i “V” ne nalaze u ruskoj ćirilici, ali da su istaknuti na svim vozilima i aviotehnici Ruske Federacija.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je jako mali broj videa svojih snaga u akciji u Ukrajini, od kojih su samo dva o zračnim snagama.

Ministarstvo je također zabranilo javni pristup svojim objavama na Twitteru, te samo oni koji ih prate mogu vidjeti i komentarisati na njih.

Zapadni analitičari još uvijek ne mogu da odgonetnu razlog zbog kojeg ruska vojska ne koristi svoju avijaciju u značajnijoj mjeri, što uključuje i širok dijapazon dronova s kojima se Rusija hvalila posljednjih godina.

S druge strane, videi koji prikazuju ukrajinske snage kako uništavaju ruske trupe i mehanizaciju uz pomoć turskih dronova Bayraktar TB2 su imali značajan utjecaj na moral ukrajinskih vojnika i civila i Vlada Ukrajine je naručila nove dronove koje će pridodati do sad isporučenim.

“Jutro Rusima definitivno ne počinje kafom”

S druge strane, ukrajinska vojska ranije je na Faebooku objavila kako su tokom noći upali na aerodrom kod Hersona te da su uništili 30-ak ruskih helikoptera.

Jutro u Ukrajini za Ruse definitivno ne počinje kafom”, napisali su u objavi.

Tokom noći, pišu ukrajinske snage, njihovi su vojnici upali na aerodrom kod Hersona.

Tamo su, dodaju, okupatori smjestili dio svoje zračne flote.

Uništeno je 30 neprijateljskih helikoptera”, piše ukrajinska vojska.

Osim toga, dodaju, uništena je i brojna ruska oprema.

Nadalje, kažu da su tokom noći na prilazima Mikolajivu uništena tri ruska konvoja.

Dodaju i da su zaplijenili brojnu rusku vojnu opremu.

Ukrajinske vlasti jutros su objavile nove brojke o ruskim gubicima.

Tvrde da je do sada više od 11.000 ruskih vojnika izgubilo živote.

Uz to su, kažu, uništili 46 aviona, 290 tenkova, te preko 1.500 raznih drugih vojnih vozila.