Video/ Ruski gimnastičar pod istragom zbog zloglasnog “Z” s ruskih tenkova

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) objavila je u nedjelju da je zatražila pokretanje disciplinske istrage protiv ruskog gimnastičara koji je pokazao znak povezanog s ruskom ofenzivom u Ukrajini na pobjedničkom podiju natjecanja Svjetskog kupa u Dohi.

Kako smo pisali i mi jučer, Ivan Kuljak je došao na dodjelu medalja natjecanja na ručama, u kojem je zauzeo treće mjesto iza ukrajinskog pobjednika Ilije Kovtuna, s dresom sa slovom ‘Z’ umjesto zastave svoje zemlje.

Zloglasno slovo ‘Z’ viđeno je na ruskim tenkovima i vozilima u Ukrajini i tumači se kao simbol podrške invaziji.

Kao reakcija na napad na Ukrajinu od strane Rusije, ruski i bjeloruski gimnastičari, dužnosnici i suci od ponedjeljka više neće moći sudjelovati u natjecanjima koje organizira FIG, podsjeća Savez u svom priopćenju za javnost.

Prošlog ponedjeljka Međunarodni olimpijski odbor (MOO) posebno je preporučio zabranu nastupa Rusima i Bjelorusima na sportskim natjecanjima, prekinuvši dugu tradiciju neinterveniranja u političke ili geopolitičke rasprave.

Da stvar bude još gora po njega zlatnu medalju osvojio je Ukrajinac Kovtun Illia, koji se nije rukovao s ruskim gimanstičarom.

Također, ruski gimnastičar je kada je došao red za fotografisanje prvi otišao s podijuma, a zatim se vratio i nije se zagrlio s Ukrajincem.

Zanimljivo je i to što je za vrijeme sviranja ukrajinske himne Rus sve vrijeme morao da bude tu.

Međutim, njegovo slovo “Z” nije ostalo neprimjećeno, te su pljuštale kritike na račun 20-godišnjeg gimnastičara, prvenstveno iz Ukrajine.

Oglasio se i drugi ukrajinski gimnastičar, Oleg Vernijajev.

Samo neka Rusi ne govore kako ne treba miješati sport i politiku. Svaka čast našem momku, sve je na svom mjestu. Slava Ukrajini”, rekao je Vernijajev aludirajući na to da je Ukrajinac zauzeo najviše postolje.