Video/ Zelenski objavio emotivan video: “Ovo je bio moj otac, moj posao, moja kćerka…”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svom Instagram nalogu video koji šalje poruku i građanima Ukrajine, ali i Rusiji.

Nakon videa Zelenski jasno poručuje “pobjedit ćemo!”

Kroz jezive snimke ruske devastacije Zelenski govori o svemu što je predstavljala ta zemlja, o tragedijama koje su zadesile mnoge ljude, stradanjima, uništavanju i suzama…

Ovo je bio moj dom, ovo je bio moj prijatelj, ovo je bio moj pas, ovo je bio moj auto, ovo je bio moj posao, ovo je bio moj otac, a ovo je bila moja kćerka“, govori Zelenski prikazujući scene ratnog uništavanja širom zemlje.

Rusija je udavila Ukrajinu u suzama, krvi i dječijim leševima“, dodaje prije nego kaže na kraju da će ipak pobijediti.

Bit će novih gradova. Bit će novih snova. Bit će nova priča. Bit će, nema sumnje. A oni koje smo izgubili biće upamćeni. I opet ćemo pjevati, i iznova ćemo slaviti“, poručuje ukrajinski predsjednik.

Podsjetimo, Zelenski je rekao danas da je spreman razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Upozorio je da ako pokušaji pregovora propadnu, to može značiti još oštriji sukob između dvije zemlje koji može dovesti do trećeg svjetskog rata.

Spreman sam za pregovore s njim. Bio sam spreman i posljednje dvije godine. Mislim da bez pregovora ni ne možemo okončati ovaj rat”, rekao je Volodimir Zelenski u intervjuu za CNN.

Kazao je da se svaka šansa mora iskoristiti.

Ako postoji samo jedan posto šanse da zaustavimo rat, tu šansu moramo iskoristiti. To je ono što moramo napraviti. Mogu vam reći o rezultatima pregovora – u svakom slučaju, gubimo ljude svakodnevno, nevine ljude”, rekao je.

Kazao je da su Rusi došli da ih istrijebe, ali da će oni pokazati dostojanstvo.

Ruske su nas snage došle istrijebiti, ubiti nas. Mi možemo samo pokazati dostojanstvo naših ljudi i naše vojske i da se možemo nositi s ovim snažnim udarcem, da možemo uzvratiti. No, nažalost, naše dostojanstvo nam neće sačuvati živote.

Zato mislim da moramo iskoristiti svaku priliku, svaki oblik rješenja, svaku šansu u pregovorima, smogućnost razgovora s Putinom. No, ako ti pokušaji propadnu, to bi moglo značiti treći svjetski rat”, kazao je Zelenski.

Ponovio da je 14.000 Rusa izgubilo živote

Zelenski je ranije jutros poručio Rusima da tijela njihovih vojnika leže po ratištima u Ukrajini i da ih niko ne odnosi.

Ponovio je da je 14.000 ruskih vojnika izgubilo živote u agresiji koju su započeli.

U žarištima posebno teških borbi prve crte naše odbrane preplavljene su tijelima ruskih vojnika“, rekao je u videoporuci objavljenoj u nedjelju rano ujutro.

A ta trupla, ta tijela niko ne odnosi“, rekao je on.

Rekao je da može razumjeti da Rusija ima gotovo beskrajne rezerve vojnika i vojne opreme.

Ne primjećujete svoje gubitke, ali želio bih znati građani Rusije što vam se dogodilo da niste primijetili svoje gubitke“, rekao je on.

To je 14.000 majki, 14.000 očeva, žena, djece, rodbine, prijatelja, a vi ne primjećujete“, poručio je.

Ukrajinske tvrdnje o broju poginulih ruskih vojnika ne mogu se neovisno provjeriti, niti se mogu prebrojati vojni gubici Ukrajine, koje su čelnici zemlje procijenili na oko 1.300 vojnika prije otprilike sedam dana.

Moskva je do sada potvrdila samo oko 500 žrtava među svojim snagama.