Video/ Zelenskij se ponovo obratio: Napad na Harkov je ratni zločin

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovo se obratio naciji.

Novo obraćanje Zelenskog stiglo je nakon stravičnog bombardovanja Harkova u kojem je desetine osoba izgubilo živote, uključujući i djecu.

Ruske snage su brutalno pucale na Harkov iz mlaznog topništva. Očito je to bio ratni zločin. Miran grad. Mirna stambena naselja. Bez vojnih objekata.

Deseci zapisa očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gdje pucaju.

Ovo će definitivno završiti na međunarodnom sudu, prekršene su sve konvencije. Niko vam neće oprostiti ubijanje mirnog Ukrajinskog naroda“, rekao je Zelenskij.

Podsjetimo, jutros je, kako je objavila ukrajinska vojska na svom zvaničnom Twitter profilu, ruska vojska izvela silovit zračni udar na glavni trg u Harkovu, Trg slobode.

Harkov je drugi najveći grad u Ukrajini.

Snimak zračnog napada objavljen je na društvenim mrežama, a prenijeli su ju i dopisnik Buzzfeeda Christopher Miller i šef moskovskog ureda Financial Timesa Max Seddon.

Podsjetimo, kako je javio Kyiv Independent na svom zvaničnom Twitter profilu, ruske snage su granatirale porodilište u blizini Kijeva, pozivajući se na objavu generalnog direktora bolnice na društvenoj mreži Facebook Vitalija Girina.

Čelnik regije Harkiv Oleg Sinegubov potvrdio je da je u ruskim raketnim napadima jutros pogođeno središte Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada, uključujući stambena naselja i zgradu regionalne uprave koja se nalazi na glavnom harkivskom trgu.

Sinegubov je rekao da je Rusija lansirala Grad i krstareće rakete na Harkiv, ali da se obrana grada i dalje drži.

Takvi napadi su genocid nad ukrajinskim narodom, ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, rekao je.

Sinegubov se pred novinarima pojavio u pancirki i s kacigom na glavi i kazao je kako je još prerano da bi se moglo reći koliko je žrtava u napadu.