Foto: Screenshot

Video/ Zloglasno “Z” sa ruskih tenkova gimnastičar stavio gdje je trebala da stoji državna zastava

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak osvojio je treće mjesto na SP u Dohi i obilježio ga je noseći slovo “Z” na grudima, što je izazvalo revolt Ukrajinaca.

Kuljak je na grudima ispisao slovo koje stoji na ruskim tenkovima koji su ušli u Ukrajinu, pa je mladi sportista iskoristio takmičenje da pošalje političku poruku.

Na podijumu je bio bez zastave ili bilo kakvog drugog obilježja Rusije, kojoj se u skoro svim sportovima uvode sankcije.

Posebno je privukla pažnju činjenica da je stajao na podijumu uz ukrajinskog sportistu Iliju Kovtuna, koji je osvojio zlato.

“Z” na njegovoj majici bilo je na poziciji ruske zastave, koju je zabranila Međunarodna gimnastička federacija, koja je također otkazala sve događaje u Rusiji i Bjelorusiji.

Da stvar bude još gora po njega zlatnu medalju osvojio je Ukrajinac Kovtun Illia, koji se nije rukovao s ruskim gimanstičarom.

Također, ruski gimnastičar je kada je došao red za fotografisanje prvi otišao s podijuma, a zatim se vratio i nije se zagrlio s Ukrajincem.

Zanimljivo je i to što je za vrijeme sviranja ukrajinske himne Rus sve vrijeme morao da bude tu.

Međutim, njegovo slovo “Z” nije ostalo neprimjećeno, te su pljuštale kritike na račun 20-godišnjeg gimnastičara, prvenstveno iz Ukrajine.

Oglasio se i drugi ukrajinski gimnastičar, Oleg Vernijajev.

Samo neka Rusi ne govore kako ne treba miješati sport i politiku. Svaka čast našem momku, sve je na svom mjestu. Slava Ukrajini”, rekao je Vernijajev aludirajući na to da je Ukrajinac zauzeo najviše postolje.