Vladimir Putin se obratio građanima: “Sankcije su stvorile probleme, ali riješit ćemo ih”

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas građanima putem državne televizije.

Govorio je o zapadnim zemljama koje, kako je rekao, “poduzimaju neprijateljske poteze protiv ruske ekonomije”, referirajući se na sankcije koje je Rusiji uveo Zapad zbog napada na Ukrajinu.

Sankcije su stvorile neke probleme i teškoće, ali riješit ćemo ih“, dodao je.

Putin je rekao kako bi Zapad uveo sankcije Rusiji “bez obzira na sve”, dodavši kako će dugoročno Rusija “biti još neovisnija i suverenija”.

Rekao je kako raste potražnja za određenim vrstama roba pa dodao da će “ljudi će shvatiti da nema toga što ne možemo riješiti“.

Potom je govorio o Zapadu, ustvrdivši da su zapadne zemlje “pozvale svoje građane da stegnu pojaseve i odjenu topliju odjeću” te je okrivio sankcije za pogoršanje situacije.

Sve to se čini vrlo čudnim. Rusija ispunjava svoje obaveze o isporukama plina. Ne mogu nas kriviti za rast cijena. To je rezultat njihove pogrešne procjene, ne krivite nas“, rekao je.

Govoreći na istom sastanku, ministar finansija Anton Siluanov rekao je da je Rusija poduzela mjere za ograničavanje odljeva kapitala i da će zemlja servisirati svoje vanjske dugove u rubljama.

Tokom posljednje dvije sedmice zapadne su zemlje u biti vodile ekonomski i finansijski rat protiv Rusije“, poručio je.

Kazao je i da je Zapad prekršio svoje obveze prema Rusiji zamrzavanjem njenih zlatnih i deviznih rezervi.

Naš je prioritet u takvim uvjetima stabilizacija situacije u finansijskom sistemu“, kazao je Siluanov.

Podsjetimo, među posljednjim sankcijama uvedenim Rusiji su one Sjedinjenih Američkih Država kada je zabranjen uvoz nafte i plina, te Velike Britanije koja je zaledina imovinu sedam ruskih oligarha, među njima i Romanu Abramoviču.

Također, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o prinudnom oduzimanju imovine Rusije i njenih državljana koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Ukrajinska Rada objavila je zvaničnu odluku predsjednika, koja nalaže oduzimanje imovine koja je u vlasništvu Rusije ili njenih državljana, a koja se nalazi na teritoriji Ukrajine.

Ovaj zakon definiše pravni osnov za oduzimanje imovinskih prava Ruske Federacije, kao države koja je započela veliki rat protiv Ukrajine i njenih stanovnika.

Učinit ćemo sve da pronađemo stranu imovinu ruskih propagandista i da je zaplijenimo. Volite luksuzan način života i evropske zemlje, zar ne? Možete se oprostiti od toga“, poručio je Zelenski.

Isto tako, civilima u Ukrajini dopušteno je pucati na vojnike koje prepoznaju kao neprijateljske snage.

Ovo donosi novi zakon koji ove sedmice stupa na snagu, objavili su ukrajinski mediji.

Prema zakonu, koji je na snazi od ponedjeljka, stranci i osobe bez državljanstva koje ilegalno žive u zemlji također mogu posjedovati oružje i upotrijebiti ga protiv ruskih vojnika uključenih u napad na Ukrajinu.

Izdavanje oružja regulirat će ministarstvo unutarnjih poslova.

Svako izdato oružje i preostalo streljivo morat će biti vraćeno najkasnije 10 dana od ukidanja izvanrednog stanja, koje je trenutno na snazi.

Jurišne puške i streljivo već su neselektivno izdavani u prvim danima rata, pogotovo u Kijevu.

Pucnjave su izbile i bile su prekinute tek nakon uvođenja strogog policijskog sata.

Kremlj je odmah kritizirao ovo dopuštenje.

Ako ko s oružjem u ruci napadne ruskog vojnika, i sam postaje meta”, kaže se u saopćenju Kremlja.