Zapadni objavještajci: Putin je drastično promijenio ponašanje, paranoičan je oko zdravlja

Zapadne obavještajne službe vjeruju da se ličnost Vladimira Putina dramatično promijenila tokom posljednjih pet godina.

Putin pokazuje sve veću i očitu paranoju o svom zdravlju, piše Guardian.

No, iako je promjena u karakteru izražena, kažu obavještajni izvori, ne zna se konkretan uzrok.

Moguća objašnjenja su rak, Parkinsonova bolest, demencija ili upotreba steroida za liječenje nekog drugog stanja.

Veliki dokaz da je Putin zabrinut za svoje zdravlje je to što je toliko očito zabrinut zbog koronavirusa”, rekao je izvor iz obavještajnih službi, navodeći njegovo insistiranje na sjedenju podalje od stranih čelnika, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ili svojih ključnih osoba, poput ministra obrane Sergeja Šojgua.

On se tek prošlog mjeseca susreo s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom nakon što su s obje strane poduzete razrađene mjere opreza protiv koronavirusa.

Izvještavanje o Rusiji je prilično dobro i iz perspektive ljudi i iz perspektive obavještajnih službi”, dodao je zapadni izvor.

Ali postoji siva zona kada je u pitanju Putinovo zdravlje. Ono što znamo je da je došlo do vidljive promjene u njegovom donošenju odluka u posljednjih pet godina.”

Nagađanja o Putinovom dugoročnom zdravlju široko su rasprostranjena među ruskim stručnjacima u zapadnim obavještajnim agencijama.

Slične tvrdnje objavljene su u Mail on Sundayu tijekom vikenda, ali u konačnici nema čvrstih dokaza koji bi poduprli bilo koju od teorija koje kruže.

Vjeruje se da se Putin tri puta cijepio protiv covida. Jedan zapadni izvor rekao je da je uzeo Pfizerovo cjepivo, iako je sam predsjednik u junu prošle godine rekao da je uzeo ruski Sputnjik.