Zarobljena novinarka puštena na slobodu, uslov bio da snimi video u kojem govori da su joj Rusi spasili život

Viktorija Roščina, ukrajinska novinarka koju su zarobili Rusi puštena je iz zarobljeništva nakon što je snimila video u kojem kaže da su joj Rusi spasili život.

Novinarka Viktorija Roščina nestala je nakon što je 15. marta otputovala u okupirani Berdjansk.

Roščina je radila za ukrajinski medij Hromadske, koji je prije nekoliko dana objavio da posjeduje neslužbene informacije da je novinarku oteo FSB, ruska sigurnosna služba.

Medij sad javlja da je Roščina oslobođena i da je na putu za Zaporožje gdje će se sastati s obitelji.

Hromadske izvještava i da su nekoliko sati prije njezina puštanja na slobodu proruske medijske kuće i Telegram kanali počeli prikazivati ​​video Roščine koja govori da je Rusi nikada nisu držali u zatočeništvu, nego su joj spasili život.

Video je navodno bio uvjet za njeno puštanje iz pritvora.

Novinarka je u trenutku nestanka pisala o vojnim akcijama u Zaporožju i Donjecku, a planirala je otputovati do Mariupolja.

Podsjetimo, u ratu u Ukrajini do sada je 121 dijete izgubilo život, objavio je jučer Ured glavnog tužitelja u poruci na Telegramu.

Dodao je da na ovaj broj treba uračunati i broj ranjene djece koji iznosi 167.

U posljednjem izvještaju Ujedinjenih naroda o civilnim žrtvama od 21. marta u 22 sata zabilježeno je 2.510 civilnih žrtava, uključujući 953 ubijenih i 1.557 povriježenih.

Agencija navodi da su od 953 ugašena života 192 muškarca, 142 žene, 12 djevojčica i 26 dječaka, te 40 djece i 541 odrasla osoba čiji spol još nije poznat.