Ambasada SAD: Američki senatori potvrdili podršku BiH i njenim euroatlantskim aspiracijama

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekali su danas u ovoj državnoj instituciji delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Delegaciju koju čine senatorica Jeanne Shaheen (demokrata), Chris Murphy (demokrata) i Thom Tillis (republikanac) su dočekala sva tri člana Predsjedništva BiH.

Delegaciju je dočekao čak i Milorad Dodik kojem su uvedene, a zatim i proširene sankcije iz SAD-a.

Shodno tome, ali i njegovom stavu prema toj zemlji, nije bilo sigurno da će danas i on biti u Predsjedništvu BiH.

Posebno zanimljiv trenutak u kontekstu sankcija Dodiku, bio je njegov susret i pozdrav sa senatoricom Shaheen koja je i predvodila američke zvaničnike.

Naime, prilikom rukovanja i pozdrava, Shaheen je Dodiku rekla da joj je drago što ga ponovo vidi.

Dodik je klimao glavom i imao poprilično blag osmijeh na licu, ali je uzvratio rukovanjem.

Prvi put se Dodik na američkoj crnoj listi našao 2016. godine, a sankcije, između ostalog, podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, kao i blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji.

Drugi put su sankcije SAD-a proširene Dodiku, a uvedene Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banjaluke zbog toga što je povezana sa Dodikom, tačnije, jer je on u posljednje vrijeme znatno povećao finansiranje ovog medija.

Senatorka Shaheen je predsjednica Senatskog pododbora za vanjske odnose za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju i viša članica Senatskog odbora za oružane snage, a ona i senator Tillis su još i kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata.

Podsjetimo i to da su američki senatori sinoć boravili u Beogradu gdje su razgovarali i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi N1.

“Senatori potvrdili podršku BiH i njenim euroatlantskim aspiracijama”

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini oglasili su se nakon što su se senatori SAD sastali sa članovima Predsjedništva BiH.

Sastali su se danas kako bi potvrdili podršku Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu, multietničkom karakteru BiH i njenim euroatlantskim aspiracijama.

Stabilnost, prosperitet i euroatlantska budućnost BiH ovise o donošenju odluka unutar institucija BiH sa odgovarajućim resursima i rukovodstvom koje preuzima odgovornost za pomirenje i vladavinu prava“, poručeno je iz Ambasade SAD u našoj zemlji.