Benjamina Karić: “Naše kapije i ruke su širom otvorene za sve izbjeglice iz Ukrajine”

Građani Sarajeva, ali i brojni političari i aktivisti danas su se priključili protestu podrške Ukrajinskom narodu i osudili ruskog agresora.

Na skupu podrške Ukrajini govorila je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Poručila je da zajedničkim snagama šalju podršku hrabrom narodu Ukrajine, narodu koji “preživljava nešto slično onome što smo mi preživjeli 1990. godina“.

Trideset godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade u historiji moderne civilizacije. Mislili smo da se rat i agresija nešto što se više neće dogoditi u Evropi. Nažalost, to se desilo.

Hrabri narod Ukrajine preživljava strašne patnje. Hrabri narod Ukrajine proživljava ono što mi dobro znamo kako je i kakav je osjećaj“, kazala je Karić.

Izrazila je nadu da Ukrajinci neće patiti koliko su Bosanci i Hercegovci devedesetih godina.

Želimo pokazati solidarnost. Grad Sarajevo je iz rezerve budžeta izdvojio 20.000 KM i taj iznos će biti uplaćen Crvenom krstu Ukrajine.

Nadamo se da ukrajinski narod neće patiti onoliko dugo koliko su patile Sarajlije i Bosanci i Hercegovci“, dodala je Karić.

Ukrajincima je poručila da su im “kapije grada” širom otvorene.

Iz tog razloga želimo poručiti da narod Sarajeva stoji uz narod Ukrajine. Sve izbjeglice koje žele doći u Sarajevo želim poručiti da su naše kapije i naše ruke širom otvorene“, poručila je gradonačelnica Karić.

Podsjetimo, organizatori su kazali da je ovaj skup doprinos grada Sarajeva, njegovog civilnog društva i građana kao podrška narodu Ukrajine i svim nedužnim žrtvama patnje, mržnje i terora.

Građani drže brojne transparente kojima osuđuju ruskog agresora, Vladimira Putina i rat.

Na nekim transparentima piše: “Sarajevo voli Kijev”, “Sarajevo je Ukrajina” i “Zaustavite Putina”.