Benjamina Karić: “Rad Gradske uprave i Gradskog vijeća vratili smo u zakonske okvire”

Gradonačelnica grada Sarajeva Benjamina Karić danas je na konferenciji za medije sumirala prvu godinu svoga mandata na čelu glavnog grada BiH.

Osim nje, medijima se obratio i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Na današnji dan je izabrana za gradonačelnicu Sarajeva. Kazala je da je spremna dati sve od sebe da bi građani ovog prelijepog grada imali lagodniji život.

Nema vremena za čekanje. U fokusu gradske administracije su građani jer su oni najveći resurs i adut.

Sve odluke i dokumente koje smo donijeli u posljednih godinu dana, to je zbog građana. Gradska uprava i Gradsko vijeće radili su zajednički za dobrobit naših sugrađana”, kazala je Karić, prenosi N1.

Dodala je da su javne nabavke bile transparentne na web stranici, te da su donijeli i neke strateške odluke i vratili sve u zakonske okvire.

Prije dva dana otvorili smo rekonstruisanu Bistričku stanicu. Pokrenuli smo postupke za restauraciju observatorija na Trebeviću, Žutu tabiju…

Bit će podignut spomenik najvećem kralju bosanskom, Tvrtku I Kotromaniću. Pokrenuta je inicijativa za otvaranje Muzeja savremene umjetnosti ‘Ars Aevi’”, rekla je gradonačelnica Sarajeva.

Gradska uprava je komunicirala i sarađivala sa gradovima unutar BiH, ali i na međunarodnom nivou. Ističu da su pomagali i vjerske zajednice, sportske klubove i nacionalne manjine.

Predsjedavajući Gradskog vijeća grada Sarajeva Jasmin Ademović je rekao da bi se Nacionalna i univerzitetska biblioteka uskoro mogla naći u zgradi Vijećnice.

Grad Sarajevo je također, sa Barcelonom, kandidat za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Do kraja ove godine će dobiti informaciju o tome da li su Sarajevo i Barcelona dobili domaćinsto.

Iako se to ne dogodi, mislim da će biti odlična inicijativa da rekonstruišemo uništenu bob stazu na Trebeviću.

Također, planiramo renoviranje gradskih fasada i mogu potvrditi da će ovogodišnji Sarajevo Film Festival biti najbolji do sada. Sarajevo je UNESCO grad filma”, dodala je Benjamina Karić.