Foto: Arhiv

Bisera Turković se zahvalila na sankcijama, iako su usmjerene i protiv njenog kolege iz SDA

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zahvalila se danas na sankcijama Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Ona je na Twitteru označila britansku šeficu diplomatije Liz Truss i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, a nakon što su ove zemlje uvele sankcije protiv onih koji ugrožavaju stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana.

Turković je na zvaničnom Twitteru profilu poručila kako “nema mjesta za one koji potkopavaju suverenitet i integritet države i za negatore genocida”.

Pozivamo druge zemlje da slijede njihov primjer”, poručila je još ministrica vanjskih poslova BiH.

Zanimljivo je da se Turković zahvalila Blinkenu iako su SAD uvele sankcije i protiv njenog stranačkog kolege Asima Sarajlića, inače delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Pored njega Sjedinjene Države sankcionisale su i bivšu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Ministarstvo finansija SAD-a je poručilo kako se mjere “nastavljaju uvoditi svim funkcionerima koje imaju veze sa koruptivnim aktivnostima”.

Podsjećamo, UK je u ponedjeljak uvelo sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta Republika Srpska, zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine.