Britanci objavili najnoviju analizu situacije u Ukrajini: Ruske zračne snage i dalje nemoćne

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je posljednju analizu situacije u Ukrajini.

Kazali su da Ukrajina i dalje predstavlja izazov ruskim zračnim i raketnim operacijama.

Tokom prošle sedmice došlo je do koncentracije ruskih zračnih aktivnosti prema jugoistočnoj Ukrajini, vjerovatno zbog toga što je Rusija usredotočila svoje vojne operacije na ovo područje.

Uprkos naporima Rusije da smanji sposobnost ukrajinske protuzračne odbrane, Ukrajina i dalje predstavlja značajan izazov ruskim zračnim i raketnim operacijama.

Kao rezultat toga, ruski avioni su još uvijek ranjivi na sisteme protuzračne odbrane kratkog i srednjeg dometa.

Nesposobnost Rusije da pronađe i uništi sistem protuzračne odbrane ozbiljno je ometala njihove napore da steknu široku kontrolu nad zračnim prostorom, što je zauzvrat značajno utjecalo na njihovu sposobnost da podrže napredovanje svojih kopnenih snaga na brojnim frontovima”, stoji u analizi.

Ukrajinci objavili uznemirujući video iz Buče: “Ovo je nova Srebrenica”

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na svom službenom Twitter nalogu uznemirijuće snimke koje su zatekli nakon ulaska u grad Buču.

Taj grad uporedili su sa Srebrenicom, očigledno zbog prizora koje su zatekli tamo.

Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ‘ruskih životinja’. Lokalni civili su proizvoljno pogubljeni, neki sa vezanim rukama na leđima, a tijela su im razbacana po ulicama grada”, stoji u objavi na zvaničnom Twitter nalogu ukrajinskog ministarstva odbrane.

Novinari AFP-a koji su pristupili gradu nakon što je bio odsječen od ostatka Ukrajine skoro mjesec dana napisali su:

Trojica od njih su bili sa biciklima, nakon što su krenuli u posljednju vožnju, a drugi su pali pored automobila izrešetani mecima“, prenosi N1.

Upozoravamo snimak koji je objavilo Ministarstvo odbrane u Ukrajini je uznemirujući, a možete ga pogledati ispod.