Članovi Vlade KS dobili podršku Barselone za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću

Vlada Kantona Sarajevo spremna je osigurati preduslove uključujući i novac neophodan za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću ukoliko Barselona u svojoj aplikaciji za Zimske olimpijske igre 2030. godine delegira Sarajevo kao jednu od lokacija održavanja igara.

To je historijska prilika da se olimpijada vrati u Sarajevo.

Ovo je istaknuto tokom sastanka u Barseloni koji je delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom održala sa Alejandrom Blancom, predsjednikom Španskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Blanco je premijeru Forti i ministru kulture i sporta Samiru Avdiću prezentirao koje su aktivnosti u toku sa ciljem podnošenja ponude Španije za organizaciju ZOI 2030 izrazivši podršku naporima Vlade Kantona Sarajevo da pokrene aktivnosti revitalizacije bob staze na Trebeviću.

Podršku tom nastojanju su na sastanku iskazali i dogradonačelnici Barselone Laura Perez Castano i Jordi Marti kao i Felip Roca direktor za međunarodne odnose Grada Barselona na sastanku kojem je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovin u Kraljevini Španiji Danka Savić, kao i počasni konzul BiH u Barseloni Ramon Jufresa Duran.

Delegacija Vlade KS se tokom posjete sastala i sa predsjednikom i potpredsjednicom Fudbalskog kluba Barselona Joan Laporta i Elenom Fort, predsjednikom Kraljevskog teniskog kluba „Barcelona 1899“ Josepom Jordi Cambra i Santiagom Tintoreom, sinom počasnog predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899 i počasnog građanina Sarajeva Juan Maria Tintorea.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo će se tokom posjete Barseloni sastati i sa predstavnicima Parlamenta i Vlade Katalonije sa kojom Vlada KS ima potpisan Sporazum o saradnji iz 2008. godine.