Danis Tanović: Sinu nakon nesreće dajem kanabisovo ulje, kod nas je zabranjeno

Priznati naš režiser i oskarovac Danis Tanović ponovo se oglasio na društvenim mrežama o zdravstvenom stanju svoga sina, ali u malo drugačijem tonu. 

Naime, on je na Twitteru otkrio koji lijek daje sinu Orhanu nakon nesreće.

Tanović je u konverzaciji sa Draganom Bursaćom napisao:

Ja svom sinu nakon nesreće dajem CBD ulje koje je kod nas zabranjeno a ovdje u Hrvatskoj se može dobiti u apoteci. Rezultati su nevjerovatni“, napisao je Tanović.

Prethodno je Bursać, osvrnuvši se na akciju ‘Meta’, u kojoj su između ostalog uhapšeni manekenka Džejla Glavović i njen suprug Mahir, napisao:

Ali, najluđi su mi ovi što pište, nije ovdje riječ o kanabisovom ulju, nego o nelegalnim distributerima i distribuciji. Pa kako će ga disribuirati kad je još uvijek u sivoj polulegalnoj i nelegalnoj zoni, Bog vas u šumu okrenuo???“.

Podsjetimo, Orhana Tanovića je na pješačkom prelazu na Drveniji udario Benjamin Spahović divljajući u svom skupocjenom automobilu, nakon čega je Orhan bio u komi i s neizvjesnim ishodom.

Očigledno je da njemu taj način liječenja pomaže obzirom da od neizvjesnog ishoda Orhan Tanović je danas došao do skoro potpunog oporavka.

Tanović je i prije par dana pohvalio ljekare koji se brinu o Orhanu kazavši da se osmijeh polako vraća na njegovo lice.

Jedan lijepi osmijeh se vraća na lice zahvaljujući uposlenicima poliklinike ‘Joško Glavić’. Nevjerovatno da je ovakva klinika uopšte postoji u našoj regiji.

Vrhunski profesionalizam, nevjerovatne mašine i posvećeni terapeuti. Zahvalni smo im na svemu što rade za Orhana“, napisao je Danis Tanović.

Inače, ovo sve dolazi nakon nedavnih hapšenja u okviru akcije “Meta”.

Naime, Bosanskohercegovačka manekenka Džejla Glavović- Očuz našla se u centru skandala nakon što je uhapšena u okviru akcije “Meta” pripadnika MUP-a ZDK uz saradnju MUP-a KS i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Glavović-Očuz jučer je puštena na slobodu.

Nakon datog iskaza u prisustvu branioca, sudija, odnosno tužilac koji je preuzeo predmet, donio je odluku o zadržavanju, nakon zadržavanja u jutarnjim satima danas je puštena jer nije bilo nikakve osnove za zadržavanje. Nisu predložene nikakve dalje mjere u smislu pritvora ili mjera osiguranja“, rekao je njen advokat Mustafa Skopljak.

On ističe da je bila saslušana u vezi krivičnog djela stavljanje u promet i zloputrebe opojnih sredstava, te da je sve povezano s time što je njen suprug Mahir osoba koja ima dijagnozu multiple skleroze tip 2.

Podsjetimo, ovo hapšenje izazvalo je brojne reakcije i građani su dosta podijeljeni po ovom pitanju.

Da li će Mahir Očuz biti prekretnica za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe?

U toku akcije tragalo se za njenim suprugom Mahirom Očuzom, a on je slobode lišen nešto iza 15 sati istog dana i to na jednom od graničnih prijelaza.

Ukupno je uhapšeno osam osoba u ovoj akciji.

Glavović-Očuz i njen suprug, zajedno s licem incijala Č.A., sumnjiče se za “Nadriljekarstvo”, dok se Kurgaš, te osoba inicijala M.M. sumnjiče za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih sredstava.

Pretresi su izvršeni na 22 lokacije, a tom prilikom pronađena je i oduzeta određena količina šprica i ampula sa sadržajem koji svojim izgledom asocira na opojna sredstva i koji će biti predmet potrebnih vještačenja.

Međutim, sva priča oko manekenke i njenog supruga jučer je dobila zaokret kada se na društvenim mrežama oglasio navodni prijatelj Mahira Očuza, Emir Džafić, koji tvrdi da Mahir boluje od teške bolesti multipla skleroze i da mu je to lijek.

Podijelio je i fotografiju nedavno preminulog Eseda Ahmiša kojeg je ista bolest prikovala za kolica, a koja je na kraju i razlog njegovog prerano ugašenog života.

Na slici lijevo je rahmetli Esed ef. Ahmiš obolio i preselio od opake bolesti multiple skleroze. Na slici desno je Mahir Očuz obolio i liječi se od iste bolesti. Liječi se medicinskim kanabisovim uljem koje usporava njegovu bolest i zdravim sportskim načinom života održava mišiće koji zbog bolesti odumiru“, rekao je Emir Džafić.

Navodi da je Mahir jučer uhapšen zato što je u našoj državi medicinsko ulje ilegalno.

Zato moja podrška Mahiru i svima kojima je ova vrsta medicinskog tretmana pomogla i podrška legalizaciji ulja u medicinske svrhe. Brate uz tebe sam“, poručio je.

Dobro pitanje za postaviti je da li će Očuz i ovaj cjelokupan slučaj biti prijeko potrebna prekretnica za legalizaciju.

Činjenica je da su mnogi lijek pronašli upravo u toj supstanci, pa i onda kada im ljekari nisu davali nikakve šanse. Mi znamo za tri takva slučaja.

Jedan od njih je mladi glumac Irfan Ribić koji otvoreno zagovara legalizaciju, a ne tako davno i za Sarajevsku seharu je govorio o tome i o svom iskustvu s opakom bolesti.

Tada je izgovorio jednu rečenicu koja nam je ostala zapečačena, a to je “nema tog ministra i policajca koji je važniji od moga života“.

Ukoliko se ispostavi da je tačna konstatacija da Mahir Očuz boluje od teške bolesti i da mu je ulje jedini lijek koji pomaže, njemu je pravo na liječenje praktično onemogućeno iz razloga što se naši političari nikada nisu dogovorili po pitanju legalizacije.

Javnost je na društvenim mrežama podijeljena, a ohrabruje da je priča o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe prodrla do mnogih koji su to prihvatili. Ipak, ima i onih koji iz vjerskih razloga to odbijaju, iako je Bog kojim god ga imenom zvali i tu biljku stvorio. Naravno, ne da bi se zloupotrebljavala, ali je možda njena svrha liječenje.

Brojni su i šaljivi komentari javnosti poput onoga da političari još nisu počeli raditi na legalizaciji jer ne znaju kako da budu u talu za zaradu.

Između ostalih, oglasila se i ambasadorica Martina Mlinarević.

Tko nije trebao ulje, taj nema pojma šta znači ulje i legalizacija istog za onoga kome je nasušno potrebno, za svaku onu dijagnozu karcinoma i MS, te šta prolaze spomenuti pacijenti”, kazala je Mlinarević.

Oglasio se i Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji je bio i jedan od predlagača za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Ne sudeći o današnjoj policijskoj akciji, ponavljam svoj raniji stav da je nužna hitna leganizacija kanabisa u medicinske svrhe. Ulje je lijek i spas za mnoge”, kazao je.

Bilo kako bilo, zbog tromosti sistema i naših političari brojni naši građani svakodnevno gube živote.

Ko su Džejla Glavović-Očuz i njen suprug Mahir?

Bosanskohercegovačka manekenka Džejla Glavović- Očuz našla se u centru skandala nakon što je uhapšena u okviru akcije “Meta” pripadnika MUP-a ZDK uz saradnju MUP-a KS i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Tragalo se i za njenim suprugom Mahirom Očuzom, a on je slobode lišen nešto iza 15 sati i to na jednom od graničnih prijelaza.

Glavović-Očuz i njen suprug, zajedno s licem incijala Č.A., sumnjiče se za “Nadriljekarstvo”, dok se Kurgaš, te osoba inicijala M. M. sumnjiče za krivično djelo za posjedovanje i prodaju opojnih sredstava.

Pretresi su izvršeni na 22 lokacije, a tom prilikom pronađena je i oduzeta određena količina šprica i ampula sa sadržajem koji svojim izgledom asocira na opojna sredstva i koji će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, tri pištolja, jedna puška, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Džejla Glavović-Očuz dugo je slovila za jednu od naših najuspješnijih manekenki.

Prije deset godina udala se za Mahira, kada se prvo desilo šerijatsko vjenčanje, a potom i građansko. Ubrzo im se rodio i sin.

Mahir je, kako se tada pisalo, sin vlasnika lanca trgovačkih radnji u Visokom i benzinske pumpe u Lukavici. Završio je Ekonomski fakultet.

U oficijelnoj Džejlinoj biografiji piše da ju je osvojio inteligencijom, šarmom, muževnošću i poštenjem.

Prije vjenčanja Džejla i Mahir bili su u vezi šest mjeseci.

Džejla je manekensku karijeru počela nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, a 2002. godine je na Filipinima pobijedila na svjetskom izboru “Miss Earth“ i tada je njena mankenska karijera krenula punom parom.

Napravila je uspješnu karijeru radeći svuda po svijetu, a najviše za italijansko tržište.

Što se mode tiče, Džejla je danas vlasnica agencije “Swan Model Management“, koja se bavi prepoznavanjem talenata i plasiranjem modela u modnu industriju.

U opisu na Instagramu piše da je to “međunarodna agencija za modeling i skauting, modu i evente”.

Agenciju je otvorila iste godine kada se udala za Mahira.

Godine 2014. godine bila je kandidatkinja na izborima za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, kao članica Demokratske stranke, sa željom da doprinese afirmaciji i pružanju šansi mladim i sposobnim ljudima.