Delegat DF-a Zlatan Begić burno reagovao na pitanje o sankcijama Asimu Sarajliću: “Nećemo napustiti koaliciju sa SDA!”

Zlatan Begić, delegat Demokratske fronte (DF) Željka Komšića u Parlamentu BiH, danas je burno reagirao na pitanje da li će ova stranka napustiti koaliciju sa Strankom demokratske akcije.

Novinar Dnevnog avaza praktično je pitao ono što nas sve zanima od jučer nakon što su uvedene američke sankcije Asimu Sarajliću, bivšem visokom funkcioneru ove stranke i državnom poslaniku.

To nije tema ove konferencije. Ali nećemo napustiti koaliciju sa SDA“, burno je odgovorio Begić.

Podsjetimo, u obrazloženju američkih sankcija navodi se da je Sarajlić ozloglašeni subjekt “afere Asim”, političke korupcijske afere u kojoj je uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog delegata u zamjenu za traženo glasanje za Fikreta Prevljaka za čelnika sarajevske kantonalne organizacije SDA.

Osim toga, Sarajlić je optužen za dodatna krivična djela, uključujući zlopotrebu položaja i ovlasti i trgovinu utjecajem. Sarajlić je osumnjičen da je zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom.

Inače, brojni politički subjekti i stranke pozvali su Željka Komšića da napusti koaliciju. Prvenstveno se to odnosi na stranke ljevice.

To je danas učinio Elmedin Konaković na konferenciji za novinare.

Mi ne likujemo, tužno je i teško to gledati. Sankcije Asimu Sarajliću su dobre i pokazuju kakvo je stanje u SDA. Pozivamo DF da ostane principijelan i napusti koaliciju sa SDA“, kazao je Konaković.

Među onima koji su isto učinili bila je Sabina Čudić.

SDA nema nikakvo pravo da se predstavlja kao stranka koja zastupa bh. interese u svijetu.

Ona je s Asimom, Fadilom i inim članovima protiv kojih se vode sudski procesi antidržavna stranka, bez grama kredibiliteta da predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

U svakom momentu mogu biti, i bivaju diskreditovani, ali i ucijenjeni.

Pozivamo stoga, prije svega Demokratsku frontu i njenog predsjednika Željka Komšića da izađu iz koalicije sa SDA, tim prije što je Komšić na funkciji člana Predsjedništva koji predstavlja BiH u svijetu dok je u savezništvu sa duboko kriminogenim političkim opcijama“, kazala je, između ostalog, Čudić.