Dodik: Hrvati su odlukom da izađu na referendum o nezavisnosti donijeli samoubilačku odluku

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH 2. maja donijeti odluku o održavanju opštih izbora 2. oktobra.

Nakon toga će, dodaje, kalkulisati da li će ih pomjerati ili ne.

To će biti u funkciji procjene centara koji rukovode CIK-om“, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je još jedan nonsens u BiH da 2. maja bude objavljeno da se izbori održavaju 2. oktobra, a onda krajem maja ili početkom juna oni budu pomjereni za 45 dana.

To nema nigdje na svijetu“, istakao je član Predsjedništva BiH.

On je za RTV Istočno Sarajevo napomenuo da je uobičajeno da izbore raspisuju parlament, predsjednik ili Vlada, a samo u BiH CIK, za koji je rekao da ga podržavaju stranci i da je koncipiran tako da kreira politički ambijent, što nema nigdje.

Dodik je rekao da je odlukama OSCE-a i visokog predstavnika Republici Srpskoj oteto pravo na izbore, kao jedan od elemenata koji utiče na kredibilitet svake države, pa i Republike Srpske.

Često se pitam – kako je moguće da BiH preživi?“, upitao je Dodik i naveo da ovakvu BiH ne žele ni Srbi ni Hrvati, a koliko vidi ni, kako kaže, muslimani.

On je rekao da muslimani žele BiH za sebe, sa federalnim Sarajevom iz kojeg su protjerali Srbe, a u kojem više nema ni Hrvata.

Muslimansko Sarajevo želi političku i institucionalnu dominaciju, a mi koji u tome moramo da participiramo da dolazimo tamo“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Hrvati su odlukom da 1992. godine izađu na referendum o nezavisnosti BiH donijeli samoubilačku odluku u političkom smislu i zbog toga su trajno nezadovoljni, što sad pokušavaju da isprave.

Govoreći o položaju Srba i RS, Dodik je naveo da se institucije Srpske opiru brojnim pritiscima za dodatnu devastaciju mirovnog sporazuma u cilju izgradnje “muslimanske BiH”.

Dodik je istakao da BiH nema šansu i da su Srbi natjerani na neku vrstu trepeljivosti kako bi sačuvali mir, kao i zbog političkih okolnosti i činjenice da veliki igraju velike svoje igre ovdje.