Dodik tokom obraćanja medijima “bacio kletvu” na Srbe koji bi o imovini raspravljali u Parlamentu

Vladajuće stranke u RS-a uputile su zahtjev “svim organima u RS da provode Zakon o nepokretnoj imovini kada stupi na snagu”.

Poruka je poslana nakon sastanka SNSD-a sa svojim koalicionim partnerima.

Milorad Dodik je čak “bacio i kletvu” tokom svog obraćanja nakon sastanka, i to na “Srbe ako ikada budu raspravljali o ovom zakonu u Parlamentarnoj skupštini BiH”.

Petar Đokić, lider SP-a, tvrdi da će narednom periodu pozvati sve političke stranke u RS kako bi definisali izjavu “kojom bi osudili miješanja u unutrašnja pitanja BiH bilo koje zemlje i ambasade”.

Izrazili su žaljenje što partije opozicije u NSRS nisu podržale ono što je Dodik a i vladajuća koalicija označila kao “zaštitu vitalnog nacionalnog interesa” vezano za odluke u Predsjedništvu BiH.

Propuštena je prilika da pokažemo jedinstvo prema instituciji člana Predsjedništva BiH.

U narednom vremenu očekujemo da će opozicioni partneri shvatiti važnost uloge institucije člana Predsjedništva BiH i da se više neće dešavati takva pojava. Ne samo zato što je u pitanju Dodik, a i zato što jeste Dodik“, tvrdi Đokić.

I Dodik se obratio medijima, i bio prilično konfuzan oko nekih stvari. Primjerica, kazao je da postojanje PIC-a ne priznaje, a onda i da ne bi volio da Rusi izađu iz PIC-a?!

Tvrdi da je stanje u RS, bez obzira na sve, dobro. Govorio je o povećanju penzija i plata, kazavši da će to biti zasnovano na realnim mogućnostima.

Dodik tvrdi da je “enormno miješanje drugih zemalja u unutrašnje stvari prije svega SAD, Velike Britanije i Njemačke u konkretna pitanja koja se tiču suvereniteta”.

To je, tvrdi Dodik, “dokaz da je BiH zemlja protektorata” i “da sustranci pretjerali u mnogo čemu”.

Za PIC je sada ustvrdio da je “nepostojeće samoorganizovano tijelo”, ali onda dodao “da ako ga Rusi budu pitali da li da ostanu u njemu, reći će im da treba kako bi se čuo glas protiv”.

Potom je “bacio kletvu”.

Republički organi i organizacije imaju jasne odgovornosti u tom pogledu. Oni moraju znati da mi ne damo imovinu.

Nek’ je proklet onaj od Srba koji ikada dođe u poziciju da o zakonu na nivou BiH raspravlja. Ako jednom stavite predmet koji se zove imovina na zakonodavnu nadležnost Parlamentarne skupštine koja nije nadležna, propisali ste smrtnu presudu RS“, poručio je Dodik uz svoju kletvi.

Dodik je najavio i vanredno stanje u svojoj koaliciji.

Pozivamo danas narod, a mi ćemo u koaliciji uvesti vanredno stanje što se tiče našeg angažovanja, da pažljivo prati kako se ko ponaša u ovom vremenu”.

Nešto ranije danas visoki predstavnik Christian Schmidt je na pitanje namjerava li svrgnuti Dodika, kazao je da je čuo da postoje glasine kako ga neko želi uhapsiti.

To je glupost. Mogu mu garantovati kako ne namjeravam i neću poduzeti ništa čime bih mu ograničio slobodu rada i kretanja.

Ali očekujem da možemo vratiti se za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam dojam da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vrijeđanje bilo koga, bilo gdje. Vratimo se temi”, istaknuo je Schmidt tokom posjete Beogradu.