Džaferović i Turković osudili prijetnje Christianu Schmidtu sa SNSD skupa u Banjoj Luci

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je danas prijetnje smrću visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu izrečene na skupu u Banjoj Luci.

Podsjetimo, u Banjoj Luci je danas održan skup “Sloboda” koji je formalno organizirala Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS. Skup su podržali predstavnici vlasti ovog entiteta.

Na skupu su upućene prijetnje smrću visokom predstavniku, na šta ni prisutni predstavnici vlasti nisu reagovali.

Skupina harmonikaša, kako se može vidjeti na videu N1, pjevala je: “O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubiće te lole među nama”.

Tokom sknadalozne pjesme Dodik i entitetska predsjednica Željka Cvijanović su se smiješili.

Potom je, Milorad Dodik u izjavama za medije naveo kako je ponosan na skup jer “nije izrečena nijedna uvredljiva riječ”.

Najsnažnije osuđujem prijetnje smrću koje su na današnjem političkom skupu SNSD-a izrečene visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

Prijetnje upućene Schmidtu skandaloznije su time što su izrečene u neposrednom prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika“, kazao je Džaferović.

Pozivao je policijske agencije da privedu i procesuiraju osobe koje su izrekla prijetnje smrću visokom predstavniku.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, također je oštro osudila prijetnje smrću visokom predstavniku.

Šokantne poruke sa demonstracija u Banja Luci! Apsolutno su neprihvatljive prijetnje visokom predstavniku”, napisala je Turković na zvaničnom Facebook nalogu.

Dodala je kako je “krajnje vrijeme da se zaustavi opasna radikalizacija BiH i regiona po matrici iz Ukrajine”, te još jednom iskazala podršku radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH.