Elmedin Konaković: “Vrijeme je digitalizacije, ali SDA i DF su našli način da pokažu koliko su destruktivni”

Nakon što je i danas prekinusta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo reagovao je zastupnik i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Podsjetimo, sjednica je prekinuta iz banalnog razloga, zbog nedostavljanja materijala zastupnicima u printanoj formi.

Konaković je podsjetio na zaključak kada je odlučeno da se materijali ne dostavljaju tako, te da su se tada svi zastupnici složili.

“Prekinuli smo sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo jer klubovi SDA i DF insistiraju da materijale za sjednicu dobiju u printanoj formi. Istina je da poslovnik tako propisuje, a istina je i da smo zaključkom svi zajedno odlučili da se ne dostavlja printano, sve kolege se složile.

Na tom zaključku stoji potpis kolege Čelika koji danas zajedno sa SDA insistira na printanim materijalima. Fadil Novalić apelira Ustavnom sudu i zaustavlja sve procese u Kantonu Sarajevo JER MATERIJALE ZASTUPNICI NE DOBIJU U PRINTANOJ FORMI”, napisao je Konaković na svojoj zvaničnoj stranici.

Kazao je da je opozicija zaustavila Finansijski plan ZZO, Zakon o Srebrenici, boračke zakone, obrazovanje, turizam i još mnogo dobrih procesa.

Zatim se “ispravio” te kazao da “zapravo nisu zaustavili, usporili su”

Na slici ispod vidi se materijal jedne laganije sjednice na kojoj dnevni red nije obiman. Imali smo sjednice na kojim je nekoliko puta obimniji materijal. Iza materijala sjedi dopredsjedavajuća Kristić. Dio zastupnika materijale dobije na kućnu adresu, služba mora dostaviti.

Trošak printanja nije mali, vrijeme je digitalizacije, ali SDA i DF su našli način da pokažu koliko su destruktivni. Za printanje moramo posjeći nova stabla, ali to na kolege i nema baš neki uticaj.

Zvuči nevjerovatno, izgleda paradoksalno, na momente i tužno, al’ tako funkcioniše opozicija SDA-DF“, dodao je Konaković.

Referisao se i na jučerašnju sjednicu Doma naroda i kako su usvojeni borački zakoni.

Slika sjednice Doma naroda jučer na kojoj su borački zakoni usvojeni rukama opozicija, 12 delagata Trojke, kolega Marjanović i još neke kolege, i slika sjednice SKS danas pokazuju naše suštinske razlike. Hvala Bogu da nismo isti“, zaključio je Konaković.

Podsjetimo, sporna tačka poslovnika je prema kojem se svakom zastupniku mora u printanoj formi dostaviti dnevni red, što rukovodstvo nije uradilo.

Klubovi DF-a i SDA u Skupštini KS preko Ustavnog suda blokiraju procese, aako je 2020. godine na zahtjev kluba SDA, kada je predsjedavao zastupnik SDA Mirza Čelik, Skupština donijela zaključak da se ne dostavlja materijal u printanoj formi, nego u elektronskoj.

Svaki zastupnik dobije elektronski materijal i za sjednicu Skupštine i za Kolegij. Zbog ovakvih procesa koje koriste preko premijera Novalića mi smo morali povući sve tačke dnevnog reda“, rekao je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP).

Premijer KS Edin Forto je upozorio je da se šalje politička poruka blokadom i neradom.

Nakon toga je povukao sve tačke dnevnog reda.

Zvonko Marić: “Pravi se cirkus u izbornoj godini, ispaštaju građani”

Iza ovakvog gesta kriju se mnogo dublji problemi i nesagledive razlike između opozicije i vladajuće strukture, stav je Zvonka Marića, šefa Kluba SBB-a u Skupštini KS.

Ovo što se dešava je nedopustivo. Tačno čovjek osjeti mučninu u stomaku iz prostog razloga što se ovdje prepoznaje nepomirljivost, nepovjerenje, licimjerstvo…

Svega se nakupilo posebice želja za ovladavanjem svih procesa u Kantonu Sarajevu. Dakle, izborna je godina i sada se traže sasvim nebitni razlozi za pravljenje cirkusa. U svoj ovoj zbrci koja se pravi nema interesa građana, a oni su nas birali“, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, mnogi zastupnici danas su bili spremni za rad jer su na dnevnom redu bile bitne tačke.

Ovo još jedna predstava u nizu da se pokaže netrpeljivost nepomirljivih strana. Mi bismo željeli da radimo, da raspravljamo o svemu, naravno, uz obavezu da oni koji organiziraju i na ovaj način prave popuste proceduralne prirode oko sazivanja sjednice odgovaraju ako nešto nije uredu. Najgora stvar je da se ne radi“, naglasio je Marić.

Ističe, da ovakve situacije zaustavljaju sve pozitivne procese i mišljenja je da su se razgovorom mogle prevazići ove formalnosti zbog čega, tobože, nastaju nesporazumi.

Ovo ne vodi ničemu pogotovo u vremenu krize. Također, smatram da je neprimjereno komentarisati oduke Ustavnog suda, one su tu da se provode.

Mučno je gladati kako optužuju jedni drugi da preko Ustavnog suda opstruišu posao. Ja ne vjerujem da je do suda jer ta institucija ne postoji da ispunjava nečije želje. Jednostavno osuđujem sve ovo što se dešava“, dodao je Marić.