Forto: “Možemo uraditi sve što je potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. godine zajedno sa Barselonom”

Pere Aragones i Garcia, predsjednik Vlade Katalonije, koja je nosilac aktivnosti u cilju organizacije Zimskih olimpijskih igara 2030. godine tokom današnjeg sastanka sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom razgovarao je o pridruživanju Sarajeva njihovoj kandidaturi.

Premijer Forto predvodi delegaciju Vlade Kantona Sarajevo u radnoj posjeti Barseloni, a u kojoj su i ministri kulture i sporta te zdravstva Samir Avdić i Haris Vranić.

Tokom sastanka čelnika Vlade Kantona Sarajevo i Katalonije iskazana je puna spremnost za jačanje saradnje temeljem sporazuma koji su vlade sklopile još 2008. godine.

Usaglašene su aktivnosti za Akcioni plan za period od naredne dvije godine, a koji se planira potpisati tokom uzvratne posjete delegacije Vlade Katalonije.

Aragones i Garcia je tokom sastanka naglasio kako Vlada Katalonije podržava suverenitet Bosne i Hercegovine, te daje punu podršku njenim evropskim integracijama.

Delegacija Vlade KS održala je niz radnih sastanaka u Parlamentu i Vladi Katalonije, a kojima je prisustvovao Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije za Jugoistočnu Evropu.

Tokom sastanka sa predsjednicom Parlamenta Katalonije Laurom Borras, zastupnicima i članovima Vlade Katalonije Laura Vilagra Pons, Josep M. Argimon te Victoria Alsina iskazali su punu spremnost za inteziviranje saradnje saradnje i da olimpijska kandidatura bude zajedno sa Sarajevom.

Premijer Forto je dao garancije da sa naše strane možemo uraditi sve što je potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. godine zajedno sa Barselonom.