Foto/ Jako nevrijeme pogodilo Prijedor, vjetar čupao stabla i oštetio Tržnicu

Olujni vjetar pogodio je danas sjeverozapadni dio manjeg bh. eniteta.

Kako piše RTRS, jak vjetar prouzrokovao je štetu na Gradskoj tržnici u Prijedoru, na kojoj je oštećen spoljni dio gdje se nalaze tezge.

U neposrednoj blizini prijedorske Gradske uprave vjetar je oborio stablo.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor i preduzeća Komunalne usluge na terenu su i otklanjaju štete prouzrokovane snažnim nevremenom.

Podsjetimo, za danas je najavljen snijeg u večernjim satima u višim područjima i na planinama. Vjetar prije podne umjeren, povremeno jak jugozapadni, a poslije podne slab do umjere sjeverni.

Dnevna temperatura od 15 do 21 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje tokom poslijepodneva. U večernjim satima u višim dijelovima grada susnježica i snijeg. Dnevna tempartaura oko 16 °C.

I prema svjetskim servisima za vremensku prognozu već u večernjim satima možemo očekivati prve pahulje, odnosno oko 23 sata.

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno veći dio dana uz prolazne padavine prije podne. Za Bosnu je najavljena susnježica ili snijeg, dok će u nizinama padati i kiša. U Hercegovini kiša, na planinama snijeg.

Smanjenje oblačnosti od poslijepodnevni sati. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 12°C.

U ponedjeljak nam ponovo dolazi promjena vremena. U Bosni i Hercegovini će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C.

Upozorenje voćarima

Mraz koji se očekuje u noćnim i jutarnjim satima u ponedjeljak, 11. aprila, može izazvati oštećenja na većini voćarskih kultura, navodi se u danas izdatom agrometeorološkom upozorenju.

Voćarima se preporučuje da tokom noći i u ranim jutarnjim satima, koliko je moguće, zaštite svoje zasade voća zadimljavanjem, orošavanjem ili nekim biološkim preparatima, poput prirodnih antifriza za biljke, naveli su iz Odsjeka za agrometeorologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Oštećenja na voću, navode, zavisit će od jačine, intenziteta i trajanja mraza kao i nagiba terena.

U nedjelju se očekuje jače zahlađenje uz kišu i susnježicu, a u višim predjelima će padati snijeg. Padavine prestaju do kraja dana uz postepeno razvedravnje, a u noći ka ponedjeljku i u ponedjeljak ujutru javiće se mraz.

U nižim krajevima će u ponedjeljak temperatura vazduha na zapadu biti od minus četiri do nula, na sjeveru, odnosno u Semerbiji i Posavini, od minus dva do dva, na istoku od minus četiri do jedan, u višim predjelima i na planinama od minus osam do minus pet stepeni Celzijusovih.