Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Foto/ Karlo Ivandić konačno na svojoj Čengić Vili!

Karlo Ivandić konačno je dobio spomen- obilježje na Čengić Vili gdje je i odrastao. 

Karlo Ivandić, kao dječak star svega 18 godina, nije dva puta razmišljao da li će braniti svoj grad.

Među prvima se dobrovoljno prijavljuje u Štab Teritorijalne odbrane, koji je u tom periodu bio smješten u OŠ “Petar Dokić” na Čengić-Vili, danas OŠ “Osman Nakaš”, koju je Karlo Ivandić završio.

Prilikom pada sarajevskog naselja Otes, 4. decembra 1992. godine, pogođen je metkom u glavu, kada se treći put vraćao po granatu za RPG, kojim je tog dana u borbama pogodio i uništio jedan neprijateljski tenk i dva transportera. Tada je ovaj heroj izgubio život, a upisao se u historiju odbrane grada i države.

Do ovoga dana više se ne možemo ni sjetiti broja inicijativa da se izgradi spomenik Ivandiću.

Jedini je koji nema svoju ploču na spomen obilježju u krugu škole.

Nekoliko puta su prikupljani potpisi građana koji su urgirali da dobije spomenik.

Čak je u jednom trenutku na fasadi škole bilo ispisano “Karlo Ivandić heroj”, ali je to ekspresno prefarbano dok su ostali natpisi navijačkih grupa i drugi poput “Lejla volim te”.

Sada su građani odlučili stati tome u kraj i danas su počeli sa izradom murala heroju odbrane.

Mural je iscrtan na jednoj od zgrada prekoputa škole u Gradačkoj ulici i osvanuo je upravo na 30. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kako smo jučer i pisali, iza murala stoje najvatreniji navijači FK Sarajeva, poznate “Horde zla”.

Oni su se danas i oglasili o muralu podsjetivši na Ivandićevo herojstvo.

Prvi pucnji na Sarajevo Karlu su bili dovoljni da se prijavi u lokalni štab Teritorijalne odbrane BiH smješten u osnovnoj školi koju je završio. Navijački šal zamijenio je puškom i stao u odbranu grada u kojem je odrastao.

Iako tek punoljetan, učestvovao je u akcijama odbrane rame uz rame sa svojim saborcima sve do kobnog 4. decembra 1992. godine kada je pogođen metkom u glavu tokom tenkovskog napada na sarajevsko naselje Otes. Saborci svjedoče da je tog dana RPG-jem pogodio tenk i dva transportera.

UNFKS je otkrivanjem murala na 30. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine želio otrgnuti Karla iz zaborava. Iako je dao život za odbranu domovine, ni nakon 30 godina za njegovo ime nije pronađeno mjesto na ploči s imenima šehida i poginulih boraca ispred OŠ ‘Osman Nakaš’ kao ni na spomen-ploči s imenima šehida i poginulih boraca na Ilidži, kojoj teritorijalno i administrativno pripada naselje Otes.

Pozivamo nadležne institucije da ponovo pokrenu zaboravljene inicijative o gradnji spomenika Karlu Ivandiću i preimenovanju OŠ ‘Osman Nakaš’ kako jedan od heroja odbrane Sarajeva ne bi bio zaboravljen zbog generacija koje dolaze“, saopšteno je iz UNFKS-a.

“Horde zla” su se također zahvalile Udruženju boraca-maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo na čuvanju sjećanja na Karla i pomoći u realizaciji murala.

Podsjetimo, i da je zastupnica Stranke demokratske akcije Amra Hasagić na sjednici 27. decembra uputila na Skupštinu Kantona Sarajevo inicijativu da Karlo dobije spomenik.

Zatim je sutradan odmah i nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, prof. dr. Damir Marjanović, zatražio da Vlada KS iznađe način da apeluje na Općinu Novi Grad da Karlo Ivandić dobije spomenik.

Vrijedno je spomena obzirom da su njihov dvoje rijetke političke osobe koje su se sjetile Ivandića.

Marjanović je tada napomenuo da ne želi da preuzima nikakve zasluge obzirom da se radi o inicijativi Amre Hasagić.

Neću sada pokretati inicijativu jer ne želim da žurim. Želim da se konstutujem s ljudima koji su pokretali ove inicijative i sa svim kolegama iz Skupštine, da pronađemo način da sugeriramo prema Općini Novi Grad da pronađe mogućnost da se izađe u susret zahtjevima ljudima koji su pokrenuli inicijativu“, kazao je.

Dodao je da bi se moglo promijeniti ime škole koju je pohađao Karlo ili da neko novo naselje dobije ulicu po njemu.

Ili da se izmijeni ime Osnovne škole “Osman Nakaš”, bivše “Petar Dokić”, ili da prilikom kreiranja novih naselja u okolini Čengić Vile da se pokuša ispoštovati opcija da ovo ime ostane historijski zabilježeno jer ovaj mladi momak, mladi dječak, je ovo uistinu zaslužio. Koristim priliku da zamolim sve kolege iz Skupštine da nađemo pravi način i najbolju mogućnost da to formuliramo kako treba da ne bi proceduralno napravili neke greške“, dodao je.

Izrazio je nadu da će pronaći zajednički jezik s kolegama iz skupštinskih klupa i u Općini Novi Grad.

Siguran sam da će nam ljudi koji su uistinu pokrenuli ove inicijative i godinama se bore za to pomoći u svemu tome, a siguran da će i Općina Novi Grad i načelnik i Vijeće naći način da zajedno s nama obilježe ovaj mladi izgubljeni život za odbranu Bosne i Hercegovine i našega grada“, zaključio je Marjanović.