Foto/ Neodgojeni građani na djelu: Preko noći ukradene sadnice iz dječijeg parka na Čengić Vili

Da neko javno dobro ne može mnogo opstati u Sarajevu nije nikakva novost. 

Sve što kupimo, sve što napravimo, sve što zasadimo, neki neodgovorni i bezobrazni građani unište ili ukradu.

Nisu političari krivi, nisu vlasti krive, krivi smo mi.

Takva situacija je zabilježena sinoć na Čengić Vili, u Gradačačkoj ulici.

Naime, građani su nas pozvali da izađemo na teren i zabilježimo ukradene sadnice tuja koje su zasađene prije samo mjesec dana.

Tada je i ovaj dječiji park obnovljen.

Sadnice su preživjele dvije velike promjene vremena, ptice, pse lutalice, hiljade djece koja su se igrala u jednom od najkorištenijih parkova, ali nisu preživjele neodgovornog građanina koji je odlučio da pokrade sve građane.

Samim tim što je ukrao ove sadnice, mora da shvati da je pokrao sam sebe, pokrao je sve građane, pokrao je Općinu Novi Grad, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Federaciju BiH i državu Bosnu i Hercegovinu. Pokrao je prirodu.

Pretpostavka je da se ne radi o mladoj osobi, već se radi o starijoj osobi koja je znala šta krade. Mlade osobe nemaju interesa u sadnicama tuja.

Kako nam govore građani, ove sadnice su još sinoć bile tu kada su se djeca igrala u parku, tako da se ovo desilo preko noći.

Kako je ovaj park izgledao još jučer možete pogledati na fotografija ispod.

Nije ovo ni izolovan slučaj, već su mlade sadnice često na meti građana koje žele besplatno da ukrase svoja dvorišta ili da ih preprodaju.

Tako su stanari na Alipašinom Polju krajem marta otjerali kradljivca tek zasađenih sadnica.

Oni su se galameći s prozora prekinuli lopova dok je pokušavao da otuđi sadnice.

Pri tome su napravili i nekoliko fotografija.

Sudeći prema njima radi se o srednjovječnom muškarcu koji se dovezao automobilom VW Golf IV, čije se registarske oznake ne mogu prepoznati.

Ovo je podijelio i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Istakao da je da je ovo drugi put da se sadnice kradu na istom mjestu, a dodao je i da je vrlo moguće da se radi o istom počiniocu.

Pri tome se zahvalio građanima koji su reagovali.

Jednog građanina koji krade tek zasađene sadnice na Alipašinom Polju u tome su prekinuli drugi građani galameći sa prozora zbog njegovog postupka, a napravili su i nekoliko fotografija.

Ovo je već drugi put da se sadnice kradu na istom mjestu, i nakon što su ponovo zasađene, vjerovatno od iste osobe kradu se drugi put. Hvala savjesnim građanima koji su reagovali“, kazao je tada Semir Efendić.

Nije poznato da li je slučaj prijavljen policiji.

Pogledajte na fotografijama ispod kako je to izgledalo.