Foto/ Poznati lopov Sedad Oruč osuđen na pet godina zatvora, na Ilidži nasrnuo na djevojku i pucao u automobile

Postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Općinski sud u Zenici donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Sedada Oruča.

Oruču je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine zbog produženog krivičnog djela Teške krađe iz člana 287. stav 1. tačka a) u vezi sa članom 55. KZ FBiH, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Sud je uzeo kao utvrđenu kaznu zatvora izrečenu ranijom pravosnažnom presudom, te mu izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina.

Optužnicom se Sedad Oruč tereti da je u vremenskom periodu od 17. januara 2018. godine pa do 14. aprila 2018. godine na području grada Zenice izvršio više krivičnih djela teške krađe.

U žižu sarajeske javnosti je došao prošle godine, kada je priveden u Sarajevu nakon što je na Ilidži, pod dejstvom opojnih sredstava nasrnuo na jednu djevojku, pucao i vatrenim oružjem oštetio automobile.

Operativnim radom sarajevski policajci su saznali njegov identitet i uvidjeli da je riječ o opasnom kriminalcu za kojim postoji više potjernica u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno Općinskog suda u Zenici.

Kako smo ranije pisali, incident na Ilidži se dogodio oko 6:00 sati ujutru.

Građani su prijavili policiji da naoružana muška osoba maltretira jednu djevojku, puca i vatrenim oružjem uništava automobile.

Očevici su također navodili kako je osumnjičeni s tog mjesta pobjegao pješke, zbog čega je policija krenula u potragu za njim.

Međutim, nije im dugo trebalo da ga uhvate, te je brzom intervencijom policijskih službenika Pete Policijske uprave MUP-a KS sustignut nakon otprilike jedan kilometar u Rustempašinoj ulici, gdje je i priveden.

U policijskoj stanici je utvrđeno da je pod utjecajem opojnih sredstava, kao i to da je dao lažne lične podatke.