Foto/ Stogodišnjaci u Starom Gradu: Vrlo je moguće da Sarajevo ima najstarijeg stanovnika u BiH

Doživjeti kasnu starost u današnjem vremenu prava je rijetkost, stoga one koji su nagrađeni tim darom života i sudbine treba čuvati i posebno brinuti o njima.

Stari Grad nije specifičan samo po svojim kulturno-historijskim bogatstvima i naslijeđu nego je poseban i po dugovječnosti svojih stanovnika, a vrlo je moguće da baš ovdje živi najstarija stanovnica u Bosni i Hercegovini, a možda i šire – Ajka Lokmić koja ima 108 godina.

No, nije Ajka jedina. Nedaleko od nje, na Mahmutovcu živi 101-ogodišnja Fadila Ramić, a u naselju Boguševac dedo Alija Đipa koji sudeći po dokumentima ima 95 godina, ali kako kažu njegova djeca dedo pamti da je prijavljen u knjigu rođenih tek kada je upisan u školu, tako da je sasvim sigurno i on među stogodišnjacima.

Život ih nije mazio, radili su neke od najtežih poslova, rodili i odgojili i po desetoro djece i tridesetoro unuka, a danas svoje staračke dane provode u miru svojih porodica i što je najzanimljivije, skoro bez ikakvih lijekova.

Ne žale se i ne traže puno, samo malo pažnje i ljubavi da im ispuni staračke dane.

A, onaj koji nikada ne zaboravlja obići stogodišnjake u svojoj općini je načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji svake godine posjeti ove nane i dede, razgovara s njima, pita da li im je nešto potrebno i donese hedije. Tako je bilo i danas.

Ovo mi je jedna od najdražih posjeta jer naši stari su naše blago. O njima moramo brinuti i poštovati njihove godine i starost koju su doživjeli. Sudeći po njihovim godinama, izgleda da su stanovnici naše općine dugovječni iako ih život nije mazio. Nadam se da ćemo i dogodine doći kod ovih istih ljudi i da ćemo ih zateći u dobrom zdravlju”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Iako ih pamćenje više ne služi kao nekad, ipak se često sjete nekih boljih dana i daleke prošlosti kada su bili mladi i život bio pred njima.

Ajka će 4. maja napuniti 108 godina, a sa sjetom misli o vremenima kada je silazila niz Vratnik na čaršiju i uživala u njenim ljepotama.

Najteže joj padaju ramazani i sa suzama u očima nam govori da je postila sve do 100-e godine, ali posljednjih osam godina više ne može. Ipak, svaku noć prije spavanja prouči dovu.

O njoj brinu kćerke i sinovi, a jedna od njih Zineta Tičić ispričala je da Ajka svake godine čeka ovu posjetu.

Njoj je posebno drago zbog ovih posjeta i što je načelnik nije zaboravio. U ovoj kući Ajka živi više od 90 godina, a rodila se u Bosanskom Šamcu. U posljednje vrijeme često traži da je vodimo kući u Bosanski Šamac jer se prisjeća dana kad je tamo živjela.

Nažalost, od početka pandemije koronavirusa, nana više ne izlazi iz kuće, tako da smo sestra, braća i ja uvijek uz nju jer sve što njoj treba je pažnja”, ispričala je Zineta.

U ulici Paje na Mahmutovcu živi nana Fadila Ramić, koja uskoro slavi svoj 101. rođendan. Rodila je petero djece, a ima 11 unuka.

Kako je ispričao njen unuk, nana je rođena na Komatinu i cijeli svoj život provela je u Starom Gradu. Ne vidi i ne čuje dobro, ali inače je zdravlje služi i ne koristi nikakve lijekove.

Često načelnik posjećuje našu nanu i hvala mu na tome. Mene je nana odgojila i ne samo mene nego i dosta nas unuka. Hvala Bogu, živa je i zdrava i ima 100. godina. Neko ovo zove ‘memli’ strana neko ‘mubarek’ strana, a eto nana je svih ovih 100. godina proživjela na ovoj strani i eto možda je to neki recept za dugovječnost”, ispričao je Fadilin unuk Nedim Ramić.

A, na Boguševcu načelnik Hadžibajrić posjetio je dedu Aliju Đipu kojeg, i pored duboke starosti, zdravlje dobro služi, samo mu je oštećen sluh.

Dedo Alija imao je težak život i bio vrijedan i marljiv radnik. Kako je ispričala njegova kćerka Enisa Nezović, dedo je imao desetoro djece i više od 20 unuka.

Sve do 80-e godine dedo je radio sve poslove koje je trebalo završavati u mahali. Kako kaže, većinu kuća u njihovom naselju izgradio je upravo Alija. Ali, onda ga je starost sustigla.

Dedo se ni dan danas ne žali ni na kakve bolesti. Do 80. godine je bio sposoban da radi, bio je pravi majstor, pravio kuće, napravio je i našu”, ispričala je Enisa.

Sjećam se jedne prilike kada je na poslu dobio jednu jabuku. On je nju donio kući i podijelio je s nama. Uvijek je brinuo o svima nama, djeci, unucima, praunucima. Sada je red na nas da se brinemo za njega”, dodala je.

Svim stogodišnjacima danas su uručeni poklon paketi, korpe s voćem i novčane donacije.