Haris Vranić o protestu Sindikata radnika u zdravstvu: “To je politički sindikat”

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ministar zdravstva Haris Vranić (SDP) je govorio o protestu Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

Inače, trenutno trenutno traje hitna sjednica Skupštine KS na kojoj se razmatra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2022. godinu u iznosu od 499 miliona KM.

Ministar Vranić taj sindikat smatra političkim.

Što se tiče dogovora za sindikatom, jučer su dogovoreni i satnica i koeficijent. Zašto se sada radi to da su nastavili sa protestom, ja mislim da je to zato što je to politički sindikat“, kazao je Vranić.

Kaže da nije bilo članova radnog tijela predsjednik tog sindikata bi srušio dogovor.

Zašto danas protestiraju ne znam. Čudno je da ih posjećuje direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, pa čak i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Oni su dobili i više nego su mislili da će dobiti. Pogotovo za desni dio ove Skupštine (opozicija) pitanje: Zašto tjerate ljude da protestiraju iako se sve dogovorilo?“, kazao je Vranić.

Podsjetimo, predstavnici ovog sindikata su tražili da se obrate na sjednici, ali to je odbijeno zato što dokument nije imao memorandum i pečat.

Također, kao što je i ministar Vranić kazao, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetili su danas zdravstvene radnike koji se nalaze ispred zgrade Vlade KS i Skupštine KS.

Zdravstveni radnici očekuje da će doći i do potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora.

Ademir Spahić, glavni medicinski tehničar u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS, reagovao je na dolazak direktorice KCUS-a, kazavši da je “svima jasno da se zdravstvo i dalje nastavlja destruktuirati.”

Sindikat radnika u zdravstvu, ili bolje rečeno Sebikat, koristi sve u političke svrhe, i evidentno je da im nije stalo do radnika, nego samo za sakupljanje jeftinih političkih poena po parkovima.

Obzirom da je prva u Bošnjaka, već odavno ovladala komorama, sindikatom i fakultetom, više je svima jasno da se zdravstvo i dalje nastavlja destruktuirati”, naveo je Spahić, prenosi N1.

Rekao je da se “radnici iskorištavaju za jeftino prikupljenje političkih poena.”

Jasno je svima, da se ne mogu porediti medicinari koji su gubili živote u pandemiji, sa nekim administrativnim radnicima u zdravstvu koji subza razliku od medicinata imali i privilegiju, da rade i online sistemom.

Sama ova farsa koja se svakodnevno koristi u političke svrhe, je još jedan pokazetelj da SDA nema empatiju ni prema kome, a kamoli prema radnicima nego sve koristi za jeftino prikupljanje političkih poena”, istaknuo je Spahić.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u KS, čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora 30 mjeseci.

Načelno, postignut je dogovor između Vlade KS i pregovaračkih timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, ali još uvijek nije potpisan.