Ifet Feraget odgovorio braniocima na “medijski linč”: “Medijsko izvještavanje je izraz ostvarivanja slobode izražavanja”

Advokat i punomoćnik porodice Memić Ifet Feraget reagirao je na saopćenje koje su jučer upiti advokati optuženih u slučaju “Zijad Mutap i ostali”.

Podsjetimo, oni su se obratili Sudu BiH žaleći se na, kako su naveli, medijski linč.

Kao punomoćnik porodice Memić, a vezano za podnesak advokata optuženih u slučaju ‘Zijad Mutap i ostali’ kojim su se obratili Sudu Bosne i Hercegovine u vezi sa, kako navode, negativnom medijskom kampanjom i neprimjerenim pritiskom na pravosuđe do kojeg, kako su naveli, dolazi u ovom i sa njim povezanim predmetom, ističem sljedeće:

Obrazložene presude o krivici optuženih će donijeti iskusne i profesionalne sudije isključivo na osnovu dokaza provedenih u sudnici, a nikako na osnovu medijskog izvještavanja.

Intenzivno medijsko izvještavanje o predmetnom suđenju je izraz ostvarivanja slobode izražavanja zagarantovane u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Kao advokat oštećene porodice Memić sam više puta do sada ukazao na značaj poštivanja načela pretpostavke nevinosti optuženih kao dijela prava na pravično suđenje.

Iako bih ostale zlonamjerne, neargumentovane i nekolegijalne navode navedenih advokata rado komentarisao to ipak ne mogu učiniti kako ne bih ugrozio navedeno načelo, a i bol porodice Memić me obavezuje da borbu za istinu i pravdu nastavim dostojanstveno, kao i do sada“, poručio je Ifet Feraget.

“Mediji davali upute svjedocima šta trebaju izjaviti”

Podsjetimo, branioci optuženih u slučaju “Memić” pred Sudom BiH advokati Nina Kisić, Goran Dragović, Kadrija Kolić, Ermin Gačanović i Edis Šećerbegović oglasili su saopćenjem za javnost u kojem su istakli da su optuženi izloženi negativnoj medijskoj kampanji.

Kako su kazali, to je nedopustivo.

Prema optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Alise Ramić (Mutap), Josipa Barića i Muamera Ožegović njima se na teret stavlja da su od 8. februara 2016. godine pa nadalje pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih.

Grupa je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj Aleji, uslijed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Branioci optuženih oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem tvrde da su izloženi negativnoj medijskoj kampanji te još jednom naglašavaju presumpciju nevinosti.

U saopćenju je navedeno da se medijska kampanja vrši s ciljem utjecaja na svjedoke u ovom predmetu.

Medijska kampanja se u dijelu utjecaja na svjedoke može podijeliti na nekoliko segmenata: pritisak na svjedoke da svjedoče ono što su voditelji medijske kampanje zamislili da je istina, a satanizacija u medijima ukoliko se to ne desi.

Sljedeći obrazac ponašanja je sastajanje sa svjedocima i davanje direktnih uputa šta trebaju izjaviti pred Sudom BiH.

Nadalje nosioci medijske kampanje saopštavaju detaljno šta je koji svjedok izjavio te time direktno daju upute sljedećim svjedocima (koje lično najavljuju)”, navedeno je u saopćenju.

Kako su istakli advokati u saopćenju oni tvrde da je ova medijska kampanja zapravo medijski linč.

Na kraju, navode da “u BiH nema, kao recimo u Srbiji, pravni okvir koji bi tretirao ometanje pravde”.

Podsjećamo, do danas nisu razriješene okolnosti kako i na koji način je stradao Dženan Memić koji je preminuo u februaru 2016. godine jer su pravosnažnom presudom oslobođeni Ljubo i Bekrija Seferović, te je potom Tužilaštvo BiH podiglo navedenu optužnicu u kojoj se našla i Alisa Mutap koja je te noći kada je Dženan stradao bila s njim, ali je prema službenim navodima, Alisa doživjela amneziju.