Ko je uhapšeni muškarac zbog “trgovine ljudima”? Djed Hajrulah uhapšen zbog sumnje da je oteo unuku Merimu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jučer je objavilo izvještaj da je prije dva dana uhapšen stariji muškarac zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo “Trgovina ljudim”. 

On je uhapšen u poslijepodnevnim satima u ulici Hamdije Čemerlića.

Dana 07.04.2022. godine u 17:30 sati u ulici Hamdije Čemerlića, općina Novo Sarajevo, na osnovu raspisane operativne potrage, policijski službenici Treće PU lišili su slobode lice H. M., rođen 1958. godine u Podgorici, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 210a stav 2., a u vezi sa stavom 1. KZ F BiH (Trgovina ljudima)“, saopćeno je iz MUP-a.

Kako saznaje Dnevni avaz uhapšen je 64-godišnji Hajrulah Mučišta.

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila je da je Mučišta u petak njima predat, te da mu je određeno 24-satno zadržavanje, nakon čega će se postupajući tužilac izjasniti o daljnjim mjerama.

Kako je nezvanično potvrđeno od izvora bliskog istrazi, Hajrulah je uhapšen u sklopu istrage o nestanku njegove unuke, 10-godišnje Merime.

Djevojčica je nestala 22. avgusta prošle godine, a upravo je djed Hajrulah u više navrata obilazio medijske kuće moleći za pomoć u pronalasku svoje unuke.

Hajrulah je tada svima ispričao da je djevojčica nestala neposredno nakon što je porodici u Novopazarskoj ulici izgorjela kuća.

Djed Hajrulah ju je poslao u trgovinu u 14:15 sati, odakle se nikad nije vratila.

Porodica Mučišta je tada izrazila sumnju da je oteta, odnosno da je neko naišao automobilom i odvezao je u nepoznatom pravcu, a moguće i izvan BiH.

Tokom istrage policija je saslušavala i članove porodice.

Imam informacije da sam sumnjiv, da sumnjaju na nas, na mene, oca, majku, ali u policiji imaju saznanja o krijumčarima ljudi. Imaju njihove slike, pokazivali su nam“, kazao je ranije djed Hajrulah u izjavi za Avaz.

Na konkretno pitanje je li policija sumnjala da je porodica prodala djevojčicu, djed je odgovorio:

Mi ne prodajemo svoju djecu, volimo ih. Sumnjamo da je ukradena ispred radnje“.

Mjeseci su prolazili, a djevojčici nije bilo ni traga.

U novembru prošle godine uz MUP-a Kantona Sarajevo su potvrdili da su prikupljeni materijal u slučaju nestanka djevojčice Merime predali Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je riječ o trgovini ljudima. Iz SIPA-e se nisu oglašavali o ovoj istrazi.