Komandant ukrajinskih vojnika u Mariupolju poslao očajnu poruku: “Živimo možda svoje posljednje sate”

Od početka agresije na Ukrajinu grad Mariupolj najgore je prošao.

Ukrajinski branioci skoro pa su izbrisani već danima unazad, a danas je objavljena još jedna očajna poruka.

Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate“, rekao je komandant ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da ih “izvuče” iz okruženog grada u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku.

Neprijatelj je deset puta brojniji od nas”, rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstal u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

Pozivamo i molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritorij trećih zemalja”, poručio je.

Rusija jučer dala novi ultimatum

Rusija je u utorak pozvala ukrajinske borce i strane plaćenike da do podneva po mjesnom vremenu napuste metalurško postrojenje Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju.

Svima koji polože oružje jamčimo život”, saopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ranije danas su proruske separatističke snage objavile da pokušavaju zauzeti Azovstal, prenijela je RIA pozivajući se na glasnogovornika separatista Eduarda Basurina, javlja Hina.

U ponedjeljak navečer je američki vojni dužnosnik rekao da Mariupolj, kako se čini, “i dalje odolijeva”.

Naša procjena je da se za Mariupolj i dalje vode borbe. Grad je i dalje pod prijetnjom zračnih napada, na udaru raketnih projektila i bombi te topništva”, kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ukrajinske vlasti su zatražile od Rusije da omogući humanitarne koridore iz Mariupolja i tamošnje tvornice Azovstal.

Azovstal je jedna od najvećih europskih metalurških tvornica. Proteže se na 11 četvornih kilometara i gleda na Azovsko more.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s Krimom kojeg je Rusija anektirala 2014. godine.

Objavljen snimak kako Azov čisti ulice Mariupolja od okupatora: “Krećemo u kontraofanzivu”

Ruska vojska u ponedjeljak je ušla u istočni grad Kreminu, a pod ruskom paljbom je obližnji grad Rubižne, prenosi agencija France Presse.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je objavilo da je situacija u Mariupolju, luci na Azovskom moru koja je pod opsadom ruskih snaga, ekstremno teška, no da se grad još brani.

Tokom noći se dogodio velik napad”, objavio je guverner Luhanska Sergej Gajdaj na svojoj Facebook stranici.

Dodao je kako je ruska vojska ušla u Kreminu s velikom količinom teškog naoružanja, a da su se Ukrajinci povukli na nove položaje.

Kremina je grad s oko 18 hiljada ljudi smješten na pola puta između Luhanska i Kramatorska, ukrajinske prijestolnice Donbasa i jedne od glavnih ruskih meta u regiji.

Borci Azova objavili su jučer snimak iz Mariupolja.

Odbrana Mariupolja se nastavlja. Unatoč nadmoćnim snagama neprijatelja borci pukovnije Azov kreću u protunapad”, napisali su.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je 13. aprila da su posljednji branitelji Mariupolja uspjeli spojiti svoje snage “rizičnim manevrom”.

Postrojbe marinaca i pukovnije Azov su zahvaljujući rizičnom manevru uspjele probojem spojiti svoje snage”, rekao je Arestovič.

Radi se o dvije jednice koje su uključene u posljednji pokušaj otpora ruskoj ofenzivi na Mariupolj, koja traje već mjesec i pol.

To je ono što se događa kad časnici ne gube glave, nego čvrsto drže komandu i kontrolu nad svojim snagama”, rekao je savjetnik predsjednika.

Arestovič je na Facebooku objavio da je jedinica Azov “zaprimila znatna pojačanja”, dodavši da su “marinci izbjegli poraz i dobili drugu priliku”.

Branitelji grada, koji su sada ujedinjeni, ozbiljno su ojačali područje koje brane”, dodao je.

Podsjetimo, ukrajinski marinci koji brane Mariupolj obratili su se dan ranije javnosti očajničkim videom.

U svojevrsnoj oproštajnoj poruci pripadnici 36. brigade marinaca poručili su kako će se boriti do kraja.

Ipak, kazali su da im nije dostavljeno streljivo koje im je prijeko potrebno.

Mi smo 36. brigada marinaca koja je držala i drži liniju obrane u Mariupolju. No stvarnost je takva da je grad okružen i da nam nije dostavljeno streljivo.

Cijela Ukrajina mora zapamtiti borbu ovog otpora i borbe za pobjedu na kraju. Ukrajino, Europo, svijetu, posvećeni smo Ukrajini do kraja”, rekli su marinci.

Dodali su i da su branili ovaj grad nadljudskim naporima.

Branili smo svaki dio ovog grada najbolje što smo mogli”, rekli su još.

Nejasno je koliko je marinaca ove brigade još uvijek živo.

Pored njih, još borci pukovnije Azov brane ovu ukrajinsku luku.