Konstrakta nizom šaljivih komentara poručila šta misli o farsi oko stolova: “Zemlja je ipak ravna”; “Tupak je živ”

Iako se Ana Đurić nije zvanično oglašavala povodom negativnih komentara i osuda na račun uskršnje fotografije – tačnije stočića koji navodno simbolizuju slovo “Z” – Konstrakta je najnovijim objavama na Instagramu ipak nagovijestila šta misli o svemu što joj se ovih dana pripisuje.

Podsjetimo, fotografija na kojoj Konstrakta sjedi za stolom čiji oblik podsjeća na slovo “Z” – koje je postalo zabranjeno u mnogim zemljama Europe zato što su tako označena ruska vojna vozila u Ukrajini, izazvala je pravu buru na društvenim mrežama.

Od trenutka kada se sporni sadržaj našao na zvaničnom evrovizijskom nalogu RTS-a, nisu prestajali da se nižu komentari kako se radi o “Putinovim stočićima”, kao i da je to nagovještaj podrške ruskom napadu na Ukrajinu.

Takođe, Twitter je fotografiju označio kao “potencijalno osjetljiv sadržaj”.

Konstrakta je, međutim, umjesto zvaničnog odgovora, na svojim Instagram storijima napisala: “Danas sam shvatila, ipak je ravna“, “Tupak je živ” i “I svemir je ravan“, poručujući kako tumači novonastalu situaciju.

Podsjetimo, jučer se oglasio i RTS u sklopu čije kampanje su ove fotografije i nastale.

RTS je sada saopćenjem za javnost odlučno demantovao da je riječ o bilo kakvoj političkoj poruci te da Konstrakta nije tim fotografijama ukazivala ni na koji način na situaciju u Ukrajini.

Radio-televizija Srbije oštro osuđuje neprimjerene insinuacije nekih pojedinaca na društvenim mrežama da sto na fotografiji naše predstavnice na Pjesmi Evrovizije, zbog toga što podsjeća na slovo ‘Z’, ujedno ‘predstavlja podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini’.

Odlučno demantujemo bilo kakvu sličnu namjeru i smatramo zlonamjernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svijetu”, naveli su iz RTS-a.

Pojasnili su i to da se stolovi na fotografiji koriste više od tri godine za potrebe snimanja emisija u produkciji RTS-a.

U ovom slučaju su iskorišteni samo za jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamjerno.

Originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svjetsku javnost, ali uvijek i jedino kao umjetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čovjeku i životu”, poručili su iz RTS-a.