Lavrov govorio o trećem svjetskom ratu, tvrdi da nije nemoguć ni nuklearni sukob

Šef ruske diplomatcije, Sergej Lavrov, ponovo je u medijskim istupima govorio o trećem svjetskom, ali i nuklearnom ratu.

Kako je kazao, Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata, te je upozorio da je prijetnja trećeg svjetskog rata “ozbiljna” i “stvarna”.

Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata uprkos “velikim rizicima u ovome trenutku”, rekao je Lavrov u intervjuu u ponedjeljak navečer na državnoj televiziji.

Ne želim da se ti rizici umjetno povećavaju. Mnogi bi to htjeli”, rekao je.

U kontekstu napetosti bez presedana između Rusije i Zapad zbog ruske ofanzive na Ukrajinu, Lavrov je upozorio na “stvarnu” opasnost od trećeg svjetskog rata, prenosi agencija France presse, javlja Hina.

Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Moskva će nastaviti mirovne pregovore s Kijevom i sukob će završiti sporazumom no njegov sadržaj će ovisiti o vojnoj situaciji.

Dobra volja ima svoje granice. Ako nije obostrana, ne pridonosi pregovaračkom procesu”, rekao je kako prenose ruske agencije.

Optužio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog – nekadašnjeg glumca – da se “pretvara” da pregovara.

On je dobar glumac (…), ako pozorno gledate i čitate što govori, uočit ćete hiljadu proturječja”, ustvrdio je šef ruske diplomacije.