Majke Srebrenice se okupile u Sarajevu na simboličan datum, pozivaju na ljubav u svrhu bolje i sretnije budućnosti

U centru Sarajeva, na platou ispred Katedrale, danas su Srebreničke majke održale mirni protest kojim su, na simboličan datum, još jednom željele podsjetiti na 11. juli 1995. godine i genocid koji se dogodio u Srebrenici.

Prošli mjesec isti protest se održao u Brčkom. U junu će biti u Mostaru, a u avgustu u Banjaluci.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, istaknula je da “žele da pošalju poruku bh. političarima, analitičarima i historičarima, da majke ne razdvajaju gradovi, te gdje god postoji pedalj zemlje BiH to je naše”, prenosi N1.

Ne možemo praviti razliku između Banjaluke, Sarajeva i Srebrenice. Svaka majka je rađala djecu i odgajala iz ljubavi bez obzira kako se zvala i kome je pripadala.

Trebamo širiti ljubav među građanima BiH kako bismo imali bolju i sretniju budućnost s našim unučadima”, rekla je Subašić.

U RS još uvijek žive u laži?

Brojne majke nisu dočekale da pronađu kosti svojih najmilijih, a Subašić je kazala da je to, između ostalog, i jer je politika ušla u sve institucije BiH.

Sud i Tužilaštvo ne rade svoj posao kako treba. Institut nije radio ono što je trebao raditi. Mislim da je veliki razdor u samom Institutu. Sa Haškim tribunalom smo zadovoljni, a sa Sudom BiH, Sudom u Beogradu i Sudom u Zagrebi, nikako.

Ništa ne rade, osim što gledaju kako će osloboditi zločince. Ako je jedan zločinac streljao, silovao i ubijao, i dobije tri godine zatvora, za njega to nije kazna nego nagrada”, naglasila je Subašić.

Iako se zna stav nadležnih u entitetu Republika Srpska, Srebreničke majke će održati mirni protest i u Banjaluci.

Mi ćemo tražiti, a oni će pokazati da li su prihvatili istinu ili još uvijek žive u laži”, poručila je Subašić, osvrćući se na skup koji se očekuje u Banjaluci.