Ministar Delić najavio besplatne preglede i sterilizaciju kućnih ljubimaca tokom cijele godine

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Program utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko – zdravstvene preglede i kontrolu.

Naknade su namijenjene za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Za realizaciju ovog Programa planirano je 640.236 KM, što je povećanje sredstava za ovu namjenu u odnosu na 2021. godinu kad je u Budžetu bilo planirano nešto manje od 500.000 KM.

S ciljem razvoja i unaprijeđenja veterinarsko – javnog zdravlja i sigurnosti hrane na području Kantona Programom je planirana realizacija pet projekata koji će se realizirati kroz veći broj aktivnosti.

Projekti dijagnostičkih ispitivanja životinja prema nalogu kantonalne veterinarske inspekcije, kontrole zdravlja vimena krava mastitis testovima, nadoknade šteta za ubijene i zaklane životinje, kao i za uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, te provođenje eutanazije i dezinfekcije, te finansiranje pojedinačnih projekata značajnih za veterinarsko – javno zdravstvo Kantona preneseni iz Programa 2021. godine obzirom da se njihova realizacija pokazala korisnom za opće javno – veterinarsko zdravlje.

Jedan od novih projekata iznimno je značajan i koristan projekat vakcinacije, dehelmintizacije i identifikacije, te sterilizacije/kastracije pasa i mačaka.

Ovom projektnom aktivnošću omogućit ćemo besplatne preglede i sterilizaciju kućnih ljubimaca svim građanima Kantona Sarajevo i to tokom cijele ove godine“, naveo je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Istakao je i da će se sve navedene aktivnosti realizirati u koordinaciji veterinarskih organizacija s područja Kantona s Inspektoratom za veterinarstvo i Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, a za kontrolu i nadzor nad utroškom ovih sredstava zaduženo je Ministarstvo privrede KS.

Program je dostupan na LINKU.