Foto: N1/ Arhiv

Ministar Džindić uvjerava: “Plina će biti”

Ministar energije rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić uvjerava da prekid distribucije plina za Bugarsku iz Rusije se neće negativno odraziti na građane u Bosni i Hercegovini.

Potvrda nominacija od strane Gazproma prema sdabdjevaču Energoinvestu je pokazatelj da imamo sigurno i stabilno snadbijevanje plinom”, naveo je Džindić.

Izjave drugih zvaničnika, Džindić nije htio komentarisati već je ponovio da FBiH imaju plin.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o visini tarifnih stavova.

Odlukom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, a koja je u primjeni od 1. aprila ove godine.

Stupanjem na snagu nove odluke Vlade FBiH o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina, on je poskupio za 21,7 posto.

S obzirom da je to osnovni energent koji koriste Toplane, posljedično se moralo pristupiti i korekciji cijena centralnog grijanja.

Nove cijene centralnog grijanja za korisnike Toplana uvećane su za 16,30 posto.

Ova odluka je donesena na prijedlog Neovisnog stručnog tijela Vlade KS za utvrđivanje validnosti, kalkulacije i konačne cijene centralnog grijanja.

Računi po novom tarifnom sistemu korisnicima usluga Toplana će biti ispostavljeni za mjesec april, isto kao i korisnicima usluga Sarajevogasa, saopćeno je iz Vlade KS.