MUP KS “u ratu” protiv nepropisnog parkiranja, dvije nove kamere bilježit će prekršaje

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo svakodnevno poduzimaju preventivne, ali i represivne mjere prema vozačima.

Tačnije, mjere su usmjerene prema vlasnicima vozila koji nepropisno parkiraju svoja vozila, navodi se u saopštenju MUP-a KS.

Dodaje se i da su u Sarajevu instalirane dvije kamere koje će bilježiti takve prekršaje.

U periodu januar-mart 2022. godine, pripadnici Uprave policije uručili 27.022 prekršajna naloga vozačima koji nisu poštivali saobraćajne propise prilikom parkiranja, upozorili 685 vozača, a specijalnim vozilom “pauk” premješteno je 407 nepropisno parkiranih vozila.

Poduzimajući planske mjere i radnje na unapređenju ovog segmenta sigurnosti saobraćaja, koji se posebno odnosi na prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na autobuskim stajalištima uz glavnu gradsku saobraćajnicu na relaciji Baščaršija-Ilidža i obratno, Uprava policije je instalirala dvije kamere u blizini autobuskog stajališta ‘Socijalno’, koje bilježe vozila zaustavljena ili parkirana na istom, te će se na takav način preventivno, ali i represivno djelovati na vozače koji čine navedenu vrstu prekršaja”, kazao je portparol MUP-a Mirza Hadžiabdić.

Hadžiabdić dodaje da, ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim i svrsishodnim, u planu je proširenje istog, na način da na više stajališta na pomenutoj relaciji, a koja su, u proteklom periodu, definisana kao stajališta gdje je ta problematika najviše izražena, budu instalirani uređaji koji će bilježiti vozila odnosno, vozače u činjenju prekršaja kojim ometaju normalno odvijanje saobraćaja vozila javnog gradskog prevoza, ali i drugih učesnika u saobraćaju.

Vozači autobusa primorani su iste zaustaviti u saobraćajnoj traci radi ulaska i izlaska putnika, dok stajalište bude zauzeto nepropisno zaustavljenim ili parkiranim vozilima.

Ovom prilikom iz MUP-a KS apelovali su na sve vozače da se suzdrže od zaustavljanja ili parkiranja vozila na autobuskim stajalištima, uz napomenu da će policijski službenici poduzimati pojačane mjere i radnje na kontroli i sankcionisanju opisanih prekršaja, uključujući i sankcionisanje za prekršaje zabilježene putem postavljene nadzorne kamere.

Saobraćajna nekultura je goreći problem

Tramvajska i autobuska stajališta nisu ni mali dio kada govorimo o nekulturi parkinga.

Podsjetimo, Sarajevska sehara nedavno je obišla nekoliko pješačkih zona za koje provjereno znamo da ćemo u svako doba naći parkirane automobile.

Nekako kao da je pravilo, što je skuplji automobil, vlasnik ga gore parkira i više prostora pješacima zauzme.

Tako imamo na Malti mjesto gdje pješak apsolutno nema kuda proći i mora izaći na izuzetno prometnu saobraćajnicu s dvije trake u jednom pravcu.

Imamo situaciju ispred kafića na Čengić vili gdje gosti tog ugostiteljskog objekta parkiraju kako god žele i primoraju pješake da idu biciklističkom stazom. Na fotografiji ispod možete vidjeti trenutak kada mlada majka s bebom u kolicima zaobilazi parkirani automobil i prelazi na biciklističku stazu.

Zatim na drugom dijelu Čengić vile imamo situacija gdje čitava ulica je ograđena čunjevima kako se automobili ne bi mogli proći na pješačku zonu, PA ONDA na sredini tog istog dijela ulice ima prilazni da se vlasnici automobila fino mogu popeti i zablokirati pješake. Čemu onda čunjevi?

Također, na isto fotografiji možete vidjeti da je trava i zelenilo na tom dijelu uništeno i da su stvorene bare od guma automobila.

Zašto se nekim objektima dozvoljava parking i pravi prilazni put? Razlozi su raznovrsni, ali generalno “može im se”.

Ili su vlasnici objekata u dobrim odnosima s političarima, ili su bliskim političkim strankama, ili policijski službenici su vlasnici objekta… Ipak, portparol Hadžiabdić nije spomenuo svoje kolege vlasnike kafića ispred kojih automobili djelomično, a najčešće potpuno blokiraju pješačku stazu.

Pogledajte galeriju fotografija ispod…