Na sramne i užasne izjave glasnogovornice ruskog ministarstva reagovale i Majke Srebrenice

Sramotna izjava Marije Zaharove, glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova, izazvala je burne reakcije širom svijeta, ali i naše države.

Majke Srebrenice kazale su kako ova izjava dokazuje da Zaharova i vlast u Rusiji “podržavaju one koji su počinili genocid”.

Svojom izjavom o genocidu u Srebrenici, Marija Zaharova pokazuje da ona i vlast u Rusiji ne samo da podržavaju one koji su počinili genocid već i dokazuju da je i Rusija imala ulogu u negiranju i omalovažavanju žrtava. To sve dokazuje veto iz 2015. godine”, navele su Majke Srebrenice.

Ranije je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala kako je neprihvatljivo da Ruska Federacija negira presude i dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici.

Apsolutno je neprihvatljiv i historijski falsifikat način na koji pojedini zvaničnici Ruske Federacije već duže vrijeme u javnim istupima negiraju sudski dokazane i međunarodno priznate činjenice o genocidu u Srebrenici”, napisala je Turković na Facebooku.

Dodaja da je takva zloupotreba najgoreg zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u propagandne svrhe za svaku je osudu.

Vijeće sigurnosti UN čiji je Ruska Federacija stalni član je 1993. godine osnovalo je ICTY koji je u brojnim pravosnažnim presudama dokazao genocid u Srebrenici”, podsjeća Turković.

Šta je kazala Zaharova?

Podsjećamo, Američki predsjednik Joe Biden prokomentarisao je objavljene snimke iz ukrajinskog grada Buče, te opet za Putina rekao da je ratni zločinac.

Ubrzo mu je odgovorila glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici”, napisala je Zaharova.

Tako je ona aludirala da se u Srebrenici nije dogodio genocid (unatoč sudskoj presudi koja kaže suprotno i brojnim svjedočanstima užasa koji se u Srebrenici dogodio).

Mogu tu dodati i trgovinu organima na Kosovu. Kad završe s tim, mogu se pozabaviti i bacanjem nuklearne bombe na Japan, kad su već kod toga”, napisala je Zaharova.

Nije prvi put da osuda dolazi iz Srebrenice

Nakon što je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na svom službenom Twitter nalogu strašne snimke koje su zatekli nakon ulaska u grad Buču, reagovali su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Izrazili su nadu da će počinio vidjeti lice pravde.

Informacije o masakru u Buči su provjerene. Podižite svijest, prikupite dokaze, uzmite svjedočanstva i nadajte se da će jednog dana počinitelji vidjeti lice pravde. (Ne)naučene lekcije”, naveli su u svom postu na Twitteru iz Memorijalnog centra Srebrenica.