Najnoviji izvještaji s ratišta: Rusi ne vladaju nebom, ali na zemlji “postaju pametniji”

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi obavještajni izvještaj o stanju u Ukrajini.

Jutros im je fokus na zračnom prostoru.

Tako Britanci tvrde da Rusi nikad nisu uspjeli zavladati zračnim prostorom.

Ukrajina zadržava kontrolu nad većinom svog zračnog prostora. Rusija nije uspjela učinkovito uništiti ukrajinsko ratno zrakoplovstvo ili potisnuti ukrajinsku protuzračnu odbranu. Ukrajina i dalje drži ruske zračne snage u opasnosti”, pišu Britanci.

Procjena američkog Instituta za proučavanje rata

Rusi polako napreduju u agresiji na Ukrajinu kad je riječ o zauzimanju teritorija, navodi se u posljednjoj procjeni Instituta za proučavanje rata (ISW), američkog think tanka.

Organizacija sa sjedištem u Washingtonu navela je da se ruske trupe kreću metodičnije i manje brzo nego u ranijim fazama rata te da su počele donositi razumnije vojne odluke.

Ruski vojnici na istoku sukobljavaju se s ukopanim ukrajinskim postrojbama, koje ondje utvrđuju svoje pozicije još od 2014. godine i početka sukoba na istoku Ukrajine.

No bliže Harkivu na sjeveroistoku Rusi nailaze na manji otpor zato što su ukrajinski položaji ondje uspostavljeni nakon što je invazija već počela.

Borbe se nastavljaju u južnom gradu Mariupolju, navodi dalje Institut za rat.

Dodaje se i kako osim uporišta tvornice Azovstal, Ukrajinci “vjerovatno još uvijek drže važne pozicije izvan same tvornice”.

U međuvremenu se nastavljaju ruski napadi u Moldaviji s ciljem da se za to okrivi Ukrajinu.

Institut za rat kaže da bi eksplozije mogle biti pokušaj da se proruske trupe u regiji Pridnjestrovlja uvuku u sukob.