Nakon našeg pisanja Sabina Sarajlija primila i porodicu Nadin Smajlović, predmet dobio status prioriteta!

Prošlosedmični tekstovi kojima smo najavili da je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Sabina Sarajlija, odlučila da počne raditi očigledno su, osim što su bili enormno čitani, i urodili plodom.

Naime, nakon našeg pisanja i apela, glavna tužiteljica je odlučila na sastanak da primi i porodicu djevojčice Nadin Smajlović.

Kako je to izgledalo?

Podsjetimo se, Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin, koja je odbijena za liječenje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ponovo je zatražila sastanak sa Sabinom Sarajlijom, glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Smajlović je ponukana time što je Sarajlija konačno odlučila da primi roditelje djevojčice Džene Gadžun na razgovor, o čemu smo samo dva dana ranije pisali.

Vijest da su roditelji malene Džene Gadžun, čiji je ugašen život šokirao javnost u Bosni i Hercegovini, razgovarali s glavnom tužiteljicom obradovala je mnoge.

Isto tako, ulila je nakratko nadu da bi se i drugi slučajevi mogli pokrenuti s mrtve tačke.

I čini se, barem na tren, da ima nekog pomaka.

Naime, porodica Smajlović danas je u 13 sati bila pozvana na razgovor u Tužilaštvo, čemu su se odazvalio iako su svega dva sata kasnije imali rezervisan let za Tursku kako bi Nadin mogla da obavi kontrole.

S Aminom Smajlović smo imali priliku samo kratko razgovarati zbog žurbe na stigne na let, ali smo sve potrebne informacije dobili od advokatice porodice Maide Galijatović.

Porodica Smajlović i ja smo danas imali sastanak u Kantonalnom tužilaštvu neposredno prije njihovog puta u Istanbul.

Sastanak je protekao u nadamo se konstruktivnoj diskusiji, mi smo od postupajućeg tima tužilaca dobili informacije da se radi na predmetu i da se preduzimaju neophodne radnje koje su naložene od strane Federalnog tužilaštva koji i dalje vrši nadzor nad radom Kantonalnog tužilaštva na ovom predmetu“, kazala je Galijatović za Sarajevsku seharu.

Za Sarajevsku seharu je dodala i da je predmet dobio status prioriteta u ovom Tužilaštvu, imajući u vidu sveukupni interes javnosti i značaj samog predmeta.

Obaviješteni smo da tim tužilaca radi na predmetu, da je prikupljena kompletna dokumentacija, da se provode i sve druge istražne radnje kako bi tužilaštvo mogli donijeti zakonitu i na objektivnim dokazima zasnovanu tužilačku odluku.

Mi želimo da vjerujemo da smo na istoj strani sa Tužilaštvom u borbi za istinu i pravdu, koja podrazumijeva kažnjavanje odgovornih. Uvijek ćemo se boriti na tom putu i nećemo se umoriti niti odustati“, zaključila je Galijatović.

Brojni slučajevi čekaju Sarajliju

Inače, porodica djevojčice Nadin Smajlović na sastanak je čekala dvije i po godine (30 mjeseci)!

I brojni drugi slučajevi, ili bolje da se izrazimo, brojni drugi roditelji čekaju da se glavna tužiteljica probudi.

Bezbroj puta je pomenut nerad tužilaštva, ili to što se Sabina Sarajlija nije odazvala na pozive.

Prema našoj prostoj računici, porodica Dženana Memića sastanak sa Sarajlijom čeka čak šest godina!

Muriz Memić je, podsjetimo, na protestima 11. septembra iznio nekoliko zahtjeva, među kojima je i suspenzija i procesuiranje Sabine Saralija i Dalibora Vreće sa pozicije glavne tužiteljice i glavnog tužitelja u Sarajevu i Banja Luci u roku od mjesec dana. To se, naravno, nije desilo.

Memić je i na protestima za Dženu Gadžun spomenuo da čeka odgovor na poziv sa Sastanak sa Sarajlijom. Taj sastanak se nikada nije desio.

Tada se oglasila i Amina Smajlović i izrazila nadu da Sarajlija neće diskriminisati slučajeve.