Nedim Sladić objavio nevjerovatne podatke: Zenica bila najtopliji grad u Evropi, Neum najhladniji u BiH

Mladi bh. meteorolog, za kojeg volimo istaknuti da rijetko pogriješi prognozu, Nedim Sladić analizirajući jučerašnje temperature, objavio je neke poprilično impresivne podatke.

Naime, Neum je drugi dan zaredom bio najhladniji grad u BiH, dok je Zenica bila najtopliji grad u Europi…

Preliminarni podaci pokazuju da je 15. aprila Zenica bila najtopliji grad u Evropi sa ljetnih 28,9 stepeni (zaokruženo na 29).

Drugi dan zaredom Neum je, izuzmemo li Čemerno i Bjelašnicu, najhladniji grad Bosne i Hercegovine.

Ovo je vrlo impresivan podatak uzimajući u obzir najmanje još 2.800 meteoroloških stanica koje su obuhvaćene mjerenjima na tlu Evrope i čiji su podaci unutar baze podataka“, napisao je Sladić na Facebooku.

On je postavio i grafikon s preliminarnim podacima najviših izmjerenih temperatura zraka u Bosni i Hercegovini, i u prvih 20 evropskih gradova.

Kakvo nam vrijeme predstoji?

Sudeći prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana u Bosni lokalno i povremeno slaba kiša. Nešto više padavina u večernjim satima.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura. Dnevna temperatura od 12 do 18, na jugu zemlje do 24 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. Više padavina se očekuje u kasnim večernjim satima. Dnevna tempartaura oko 12 °C.

Sutra, u  nedjelju, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni u nizinama slaba kiša ili susnježica, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura sa olujnim udarima.

Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 11, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 16 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano vrijeme, uz postepeni porast naoblake u Bosni. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 8, a dnevna od 8 do 12, na jugu do 17 °C.

U utorak pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Bosni. Na planinama se očekuje snijeg. Padavine uglavnom poslije podne i tokom noći.

Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 8 do 14, na jugu i sjeveru zemlje do 16 °C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša je moguća u centralnim i istočnim područjima Bosne. Poslije podne i tokom noći padavine u većem dijelu zemlje, osim na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.

Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 17 °C.