Opća bolnica u Sarajevu ostala bez dobavljača hrane, imaju zaliha za svega 15-ak dana

Pojedini dobavljači hrane raskinuli su ugovor sa Općom bolnicom “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo zbog enormnog rasta cijena osnovnih prehrambenih artikala.

Kako je saopćeno iz ove zdravstvene ustanove, cijene po ugovoru su bile znatno niže.

Zakon o javnim nabavkama nalaže raspisivanje novog tendera, a procedura za njegovo pokretanje i realizaciju traje dugo te ovaj problem prevazilazimo donacijama društveno odgovornih kompanija.

Nadamo se da će uskoro doći do stabilizacije prilika na tržištu hrane i da ćemo prebroditi trenutnu krizu, a svima koji su pomogli iz Opće bolnice upućujemo veliku zahvalnost”, saopćili su iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Zaliha hrane imaju za svega 15-ak dana, dok se u bolnici liječi trenutno oko 300 pacijenata.

Ovo je i poziv donatorima da im pomognu kako ne bi ostali bez hrane.

Podsjetimo, povoljnijom epidemiološkom situacijom proces rada u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo od petka je vraćen u redovni program.

Pacijentima su ponuđene i nove usluge kao što je Ambulanta za bol, Spiralna enteroskopija- najnoviji oblik pristupa pregleda i terapije tankog crijeva, Infektivna hirurgija itd.

Uz širenje lepeze usluga, svi odjeli i kabinet rade punom parom.

Samo u proteklih mjesec dana na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku je pruženo 10.584 usluge, a na Urgentnom centru je bilo skoro tri hiljade pregleda.

Na bolničko liječenje je primljeno 1.500 pacijenta, dok su u operacionim salama urađene 1.032 operacije.

U porodilištu Opće bolnice u proteklih mjesec dana je bilo 113 poroda, a sedmog aprila je zabilježen i nesvakidašnji događaj kada su isti dan rođena četiri para blizanaca.

Stalni razvoj Opće bolnice i postignuti impresivni rezultati rada, kako u vremenu pandemije, tako i sada, pokazuju da je ova ustanova odavno prerasla osnovne uslove za transformaciju u kantonalnu bolnicu.

Tako će i najnoviji projekt ‘Veteranska bolnica’, nadamo se biti u okviru kantonalne bolnice, a realizirat će se u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja, Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i omogućit će brže i efikasnije liječenje pripadnika boračke populacije“, navedeno je u biltenu Opće bolnice.

Iako ova ustanova bilježi sjajne rezultate, od Vlade FBiH je kažnjena pri dodjeli sredstava.