Općina Srebrenica podnijela tužbu zbog zloupotrebe donacije Saudijske Arabije vrijedne milion eura

Općina Srebrenica je podnijela tužbe protiv osoba koje su zloupotrijebile donacije iz projekta Obnove određenog broja kuća u Srebrenici i projekta ekonomske podrške koji je finansirala Kraljevina Saudijska Arabija u iznosu od milion eura.

Na zahtjev načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića podnesena je tužba protiv 21 osobe, rekao je Zekerijah Hadžić, pravni zastupnik Općine.

Komisija je utvrdila da 21 lice nije zadržalo mehanizaciju koja im je odobrena shodno pomenutom javnom pozivu iz fonda Saudijske Arabije. Korisnici ovog programa su propustili jednu bitnu stvar.

U ugovorima je navedeno da se mehanizacija daje na korištenje. Komisija je sačinila zapisnik ljudi koji nisu zadržali pomenutu mehanizaciju i protiv istih podnesena je tužba za nadoknadu sredstava“, rekao je Hadžić i dodao da je sud za 12 predmeta donio prvostepenu presudu, od čega šest pravosnažno.

On je rekao da su slične tužbe trebale da krenu i ranije kako bi se ljudima koji zloupotrebljavaju donacije stalo u kraj, a donacije otišle tamo gdje su neophodne.

Na sajtovima za kupovinu i prodaju, kao i društvenim mrežama nalaze se ponude za prodaju kontejnera koje su u nekoliko navrata podijeljeni iz poziva Općine Srebrenica.

Na Facebooku se nalazi ponuda za prodaju stambenog kontejnera za kojem je portalu ESrebrenica potvrđeno da je iz programa podrške Općine Srebrenica, doniran korisnicima, a da je isti proizveden u srebreničkoj firmi.

Iz Općine Srebrenica prilikom raspisivanja javnih poziva navedeno je da vlasnik pomenutih objekata upravo Općina koja ustupa na korištenje građanima stambene kontejnere koji imaju potrebu za istima i koji ispunjavaju tražene uslove, a što je definisano ugovorom.

Hadžić je rekao da osim zloupotrebe mehanizacije, na zahtjev načelnika, nije bilo podnošenja tužbi za kontejnere i da nije upoznat sa time.

Više od 20 godina brojne međunarodne organizacije, vlade i drugi donatori na ime Srebrenice donirali su milione maraka, a za većinu tih sredstava nikada nije utvrđeno kako su trošene, obzirom da stanje na terenu u ovoj opštini i dalje veoma loše.