Počela prepucavanja u “Trojci” po pitanju kandidata za Predsjedništvo: “Nismo spremni podržati bivšeg ‘zelenog'”

Kako je Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, ranije kazao do kraja sedmice će biti poznato da li će “Trojka” za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imati jednog ili više kandidata.

Očekivano je bilo da će biti poprilično mnogo polemike unutar koalacije ko će biti kandidati.

Čini se da je ta polemika već počela, obzirom da su, ako možemo tako nazvati, počela “prepucavanja” članova stranaka “Trojke” na društvenim mrežama.

Nakon neuspješnog pokušaja pronalaska nestranačkog kandidata počelo se raspravljati o stranačkim kandidatima, a ukoliko dođe do dogovora po svemu sudeći to će biti kandidat SDP-a ili NiP-a.

Da li će prevladati lične sujete ostaje nam da vidimo, ali stavovi kantonalnih zastupnika u Skupštini KS svakako ne ulijevaju povjerenje.

Sinoć je zastupnik NIP-a Vedran Jakupović napisao na društvenim mrežama da nije spreman podržati lidera SDP-a Nermina Nikšića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Gospodin Nikšić je ‘spreman preuzeti odgovornost i biti kandidat za člana Predsjedništva BIH’, ali mi zasigurno nismo niti ćemo biti spremni glasati za njega“, napisao je.

Jutros se oglasio i zastupnik SDP-a Samir Suljević, koji je rekao da nije spreman podržati “bivšeg zelenog”.

Ovdje se smatra da je vjerovatno aludirao na Denisa Zvizdića, koji je član NiP-a, a bivši član Stranke demokratske akcije.

Nismo spremni podržati bivšeg zelenog. Kao najjača opoziciona stranka u Federaciji Bosne i Hercegovine samo SDP BiH može dati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine“, napisao je Suljević.

Također, nije poznato da li su ovo lični stavovi zastupnika ili njihovih stranaka, ali bit će zanimljivo pratiti ovo pitanje narednih dana.

Konaković: “Kandidatura nekoga iz NiP-a mnogo znači, ali su bitniji kompromisi”

Podsjetimo, Konaković je izjavio da su stranke Trojke (NIP, Naša stranka i Socijaldemokarsta partija) u završnoj fazi dogovora da li će na predstojećim općim izborima nastupiti s jednim kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On tvrdi da će do kraja sedmice biti poznat načelni dogovor, a vrlo brzo i ime tog kandidata.

Iako siguran da bi na izborima za člana Predsjedništva BiH pobijedio neko iz Trojke i kad bi imali tri kandidata, Konaković ističe da jedan kandidat šalje jaču poruku njihovog zajedništva, jedinstva i opredijeljenosti da u prvi plan stave istinske interese društva te podnesu stranačku žrtvu i naprave kompromis.

Istakao je da bi im kandidatura nekoga iz NIP-a mnogo značila, ali da su im kompromisi koje su pravili do sada donijeli višestruko povjerenje građana i birača.

Raširili smo mnogo aspekata ove priče i ne gledamo to lično. Svaka stranka Trojke ima kredibilne ljude i pravo da kandiduje nekoga od svojih članova“, istakao je.

Konaković je naglasio da su na lokalnim izborima uvidjeli koliko građanima znači kada pokažu da su spremni u cilju viših interesa, države i građana, napraviti kompromise te staviti po strani ega i političke ambicije.