Podržavate li legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe?

Bosanskohercegovačka manekenka Džejla Glavović- Očuz našla se u centru skandala nakon što je uhapšena u okviru akcije “Meta” pripadnika MUP-a ZDK uz saradnju MUP-a KS i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Prvih dana osude su prštale sa svih strana, ali prvenstveno zbog načina kako je od nadležnih opisana akcija, kao da se hvata najveća kriminalna skupina ikada.

U toku akcije tragalo se za njenim suprugom Mahirom Očuzom, a on je slobode lišen nešto iza 15 sati istog dana i to na jednom od graničnih prijelaza.

Ipak, priča je dobila potpuni obrt kada je do javnosti stigla informacija da Mahir Očuz boluje od multiple skleroze tip 2.

Inače, u ovoj akciji je ukupno uhapšeno osam osoba.

Glavović-Očuz i njen suprug, zajedno s licem incijala Č.A., sumnjiče se za “Nadriljekarstvo”, dok se Kurgaš, te osoba inicijala M.M. sumnjiče za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih sredstava.

Pretresi su izvršeni na 22 lokacije, a tom prilikom pronađena je i oduzeta određena količina šprica i ampula sa sadržajem koji svojim izgledom asocira na opojna sredstva i koji će biti predmet potrebnih vještačenja.

Među prvi se na društvenim mrežama oglasio navodni prijatelj Mahira Očuza, Emir Džafić, koji je objavio da Mahir boluje od teške bolesti i da mu je to lijek.

Podijelio je i fotografiju nedavno preminulog Eseda Ahmiša kojeg je ista bolest prikovala za kolica, a koja je na kraju i razlog njegovog prerano ugašenog života.

Na slici lijevo je rahmetli Esed ef. Ahmiš obolio i preselio od opake bolesti multiple skleroze. Na slici desno je Mahir Očuz obolio i liječi se od iste bolesti. Liječi se medicinskim kanabisovim uljem koje usporava njegovu bolest i zdravim sportskim načinom života održava mišiće koji zbog bolesti odumiru“, rekao je Emir Džafić.

Navodi da je Mahir jučer uhapšen zato što je u našoj državi medicinsko ulje ilegalno.

Zato moja podrška Mahiru i svima kojima je ova vrsta medicinskog tretmana pomogla i podrška legalizaciji ulja u medicinske svrhe. Brate uz tebe sam“, poručio je.

Činjenica je da su mnogi lijek pronašli upravo u toj supstanci, pa i onda kada im ljekari nisu davali nikakve šanse. Mi znamo za tri takva slučaja.

Jedan od njih je mladi glumac Irfan Ribić koji otvoreno zagovara legalizaciju, a ne tako davno i za Sarajevsku seharu je govorio o tome i o svom iskustvu s opakom bolesti.

Tada je izgovorio jednu rečenicu koja nam je ostala zapečačena, a to je “nema tog ministra i policajca koji je važniji od moga života“.

Ukoliko se ispostavi da je tačna konstatacija da Mahir Očuz boluje od teške bolesti i da mu je ulje jedini lijek koji pomaže, njemu je pravo na liječenje praktično onemogućeno iz razloga što se naši političari nikada nisu dogovorili po pitanju legalizacije.

Javnost je na društvenim mrežama podijeljena, a ohrabruje da je priča o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe prodrla do mnogih koji su to prihvatili. Ipak, ima i onih koji iz vjerskih razloga to odbijaju, iako je Bog kojim god ga imenom zvali i tu biljku stvorio. Naravno, ne da bi se zloupotrebljavala, ali je možda njena svrha liječenje.

Brojni su i šaljivi komentari javnosti poput onoga da političari još nisu počeli raditi na legalizaciji jer ne znaju kako da budu u talu za zaradu.

Između ostalih, oglasila se i ambasadorica Martina Mlinarević.

Tko nije trebao ulje, taj nema pojma šta znači ulje i legalizacija istog za onoga kome je nasušno potrebno, za svaku onu dijagnozu karcinoma i MS, te šta prolaze spomenuti pacijenti”, kazala je Mlinarević.

Oglasio se i Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji je bio i jedan od predlagača za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Ne sudeći o današnjoj policijskoj akciji, ponavljam svoj raniji stav da je nužna hitna leganizacija kanabisa u medicinske svrhe. Ulje je lijek i spas za mnoge”, kazao je.

I priznati naš režiser i oskarovac Danis Tanović ponovo se oglasio na društvenim mrežama o zdravstvenom stanju svoga sina, te je napisao da upravu tu supstancu daje svome sinu nakon nesreće.

Tanović je u konverzaciji sa Draganom Bursaćom napisao:

Ja svom sinu nakon nesreće dajem CBD ulje koje je kod nas zabranjeno a ovdje u Hrvatskoj se može dobiti u apoteci. Rezultati su nevjerovatni“, napisao je Tanović.

Prethodno je Bursać, osvrnuvši se na akciju ‘Meta’, u kojoj su između ostalog uhapšeni manekenka Džejla Glavović i njen suprug Mahir, napisao:

Ali, najluđi su mi ovi što pište, nije ovdje riječ o kanabisovom ulju, nego o nelegalnim distributerima i distribuciji. Pa kako će ga disribuirati kad je još uvijek u sivoj polulegalnoj i nelegalnoj zoni, Bog vas u šumu okrenuo???“.

Dobro pitanje za postaviti je da li će Očuz i ovaj cjelokupan slučaj biti prijeko potrebna prekretnica za legalizaciju.

Pišite nam u komentari da li podržavati legalizaciju u medicinke svrhe?