Predsjednici stranaka vladajuće koalicije u RS osudili sankcije: “Podstiču se podjele i sukobi”

Predsjednici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj osudili su i odbacili ucjene, pritiske i nametanje politika u RS.

Predsjednici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj osudili su i odbacili “ucjene, pritiske i nametanje politika u RS”.

Sankcije koje je Velika Britanija uvela predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku neće uticati na promjenu politika u Republici Srpskoj koje se zasnivaju na poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovakvim mjerama još više se podstiče kriza, podjela i sukobi u BiH”, saopšteno je nakon današnjeg sastanka predsjednika partija koje čine vladajuću koaliciju u RS.

U saopštenju je naglašeno da su “sankcije odraz nemoći u spoljnoj politici i očigledno da su nemoć pokazali na malima kada moć nisu mogli pokazati na većima”.

Ovo je nastavak politike kojom se srpski narod pokušava satanizovati što su Britanci prije nekoliko godina pokušali i u Savjetu bezbjednosti UN, kada su htjeli srpski narod da okvalifikuju genocidnim, što je spriječila Ruska Federacija”, poručeno je sa sastanka održanog u Banjaluci.

Podsjetimo, Velika Britanija je danas objavila informaciju o prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.

Tim povodom oglasila se i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Lizz Truss je rekla kako ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini.

‘Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost’ kazala je Truss.

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama“, naveli su iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Ipak, ovo nije spriječilo niti Milorada Dodika, niti Željku Cvijanović da to ocijene kao sankcije okrenute protiv Srba.

Milorad Dodik: “Britanci nikada nisu imali dobre namjere preda Srbima”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u plenarnoj sali Narodne skupštine Republike Srpske osvrnuo se ranije na sankcije.

Na početku je citirao detalje saopštenja Vlade UK, a onda rekao kako nema nikakvu imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu i kako u toj zemlji nije bio više od deset godina.

Sad tu se može naći i odgovor na ono što je gospodin iz SDA govorio”, rekao je Dodik.

Potom je citirao obrazloženje za uvođenje sankcija u kojma stoji i kako je on okarakterisan kao “separatistički lider bosanskih Srba koji je pokrenuo akcije za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida”.

Evo gospodine Bratiću, zašto vi muslimani – zato što smo mi stalno ostali bosanski Srbi”, rekao je Dodik tvrdeći kako će poštovati sve drugo kada “oni nas budu nazivali Srbima”.

Sankcije će, rekao je Dodik, možda obradovati Igora Crnatka, poslanika PDP i bivšeg šefa bh. diplomatije, poručujući kako ga “zaboli za britanske sankcije”, tvrdeći kako će mu dobro doći da brže završi sa ambasadorom ove zemlje u Bosni i Hercegovini.

Britanci nikada nisu imali dobre namjere prema Srbima, a veoma se dobro zna, samo se sjetite onoga Vučurevića iz Trebinja šta kaže za ove iz PDP ko ima imovinu”, rekao je Dodik.

Podsjetio je na izjavu Vučurevića koji je tvrdio kako tri čovjeka iz vrha PDP imaju imovinu u Londonu, aludirajući tako na bliske odnose rukovodstva te stranke i predstavnika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Željka Cvijanović: “Sankcije su poruka građanima Republike Srpske”

Predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović prokomentarisala je sankcije koje je uvela Velika Britanije njoj i Miloradu Dodiku.

Kazala je da je spremna i sposobna da snosi posljedice “ako je ovo način obračunavanja sa zvanično izabranim predstavnicima Republike Srpske”

Ono na šta nisam spremna je da neko pokušava od predsjednice Republike Srpske da traži da ulazi u zakonodavni sukob sa Narodnom skupštinom”, istakla je Cvijanović.

Istakla je kako je u prethodnom periodu, nakon donošenja Zakona o imovini Republike Srpske 10. februara, trpila strašne pritiske da ga ne potpiše.

Da bi se on vratio u Narodnu skupštinu i da bi se onda vršili pritisci na narodne poslanike da ishod glasanja bude drugačiji”, rekla je Cvijanović.

Istakla je kako promoviše demokratiju institucije koje su izabrali građani i koje su nadležne da donose zakone.

Ona smatra da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcijama štiti odluke bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

Ja smatram da NSRS ima puno pravo da donosi zakone i da ti zakoni mogu da budu preispitivani na različite načine, ali isto tako smatram da predsjednik Republike Srpske, bez prevelikog razloga ne treba da ulazi u konflikt sa zakonodavnim organom sve i da se sa njegovim odlukama ne slaže”, rekla je Cvijanovićeva.

Dodatno tvrdi da je “vrlo neprincipijelno da se od nje kao pojedinca traži da ne prihvati ono što je usvojeno u kolektivnom tijelu”.

Naglasila je kako apsolutno odbija sve što je navedeno u obrazloženju sankcija.

Ovo je providan način da se nađe obrazloženje za ono što se zove njihovo nastojanje da zaštite ulogu visokog predstavnika i da nas natjeraju da se ne pridržavamo Ustava, da se ne sjećamo Ustava i da ne štitimo ustavnu poziciju Republike Srpske”, rekla je Cvijanović.

Tvrdi da su sanckije politička poruka koja je preko nje upućena građanima Republike Srpske i Republici Srpskoj.