Prijatelj uhapšenog Mahira Očuza, supruga manekenke Džejle: “On boluje od teške bolesti, to mu je lijek”

Povodom hapšenja Mahira Očuza u akciji “Meta” se na Facebooku oglasio Emir Džafić.

On tvrdi da je Očuz koristio kanabisovo ulje za liječenje multiple skleroze.

Na slici lijevo je rahmetli Esed ef. Ahmiš obolio i preselio od opake bolesti multiple skleroze. Na slici desno je Mahir Očuz obolio i liječi se od iste bolesti.

Liječi se medicinskim kanabisovim uljem koje usporava njegovu bolest i zdravim sportskim načinom života održava mišiće koji zbog bolesti odumiru“, rekao je Emir Džafić.

Navodi da je Mahir jučer uhapšen zato što je u našoj državi medicinsko kanabisovo ulje ilegalno.

Zato moja podrška Mahiru i svima kojima je ova vrsta medicinskog tretmana pomogla i podrška legalizaciji kanabisovog ulja u medicinske svrhe. Brate uz tebe sam“, poručio je.

Bitno je naglasiti da su tokom dva dana mišljenja javnosti podijeljena.

Brojni su reagovali na hapšenje, obzirom da je kanabisovo ulje za mnoge jedini lijek koji djeluje i koji provjereno liječi.

Naravno, ima i onih koji osuđuju jer se radi o opojnom sredstvu.

Između ostalih, oglasila se ambasadorica Martina Mlinarević.

Tko nije trebao kanabisovo ulje, taj nema pojma šta znači kanabisovo ulje i legalizacija istog za onoga kome je nasušno potrebno, za svaku onu dijagnozu karcinoma i MS, te šta prolaze spomenuti pacijenti”, kazala je Mlinarević.

Oglasio se i Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji je bio i jedan od predlagača za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Ne sudeći o današnjoj policijskoj akciji, ponavljam svoj raniji stav da je nužna hitna leganizacija kanabisa u medicinske svrhe. Ulje kanabisa je lijek i spas za mnoge”, kazao je.

Istina, veliki broj nas lično poznaje osobe kojima ljekari nisu davali niti šansu da prežive, a neki su uspjeli i potpuno da se izliječe zahvaljujući ulju.

Kantonalno tužilaštvo ZDK tražilo pritvor za Mahira Očuza

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispitivanja osumnjičenih lica, koja su lišena slobode tokom jučerašnje akcije kodnog naziva “Meta”, danas je podijelo Općinskom sudu u Visokom, prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osobe.

U pitanju su osumnjičena lica inicijala S.M. i O.M.

Kako navode iz KAntonalnog Tužilaštva ZDK, predlaže se određivanje pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je lice S.M. počinilo produženo krivično djelo Odavanje službene tajne iz člana 388. stav 3. u vezi sa stavom 1. i članom 55. KZ F BiH, i krivično djelo pripremanje krivičnog djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge iz člana 339. u vezi sa članom 238. stav 1. KZ F BiH, a da je lice inicijala O.M. počinilo produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge iz 238. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ F BiH.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora jer naročite okolnosti ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka b) ZKP FBiH/ i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora najmanje 3 godine ili teža kazna /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka c) ZKP F BiH/“, navodi se u saopćenju.

O prijedlogu za pritvor odlučit će sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Visokom.

Kako smo ranije i objavili osoba inicijala O. M. je Mahir Očuz, suprug bh. manekenke Džejle Glavović-Očuz, koja je također jučer lišena slobode, dok je osoba S. M. je Muris Suljić, policijski službenik u Policijskoj stanici Visoko.

Za šta su osumnjičeni Džejla Glavović-Očuz i njen suprug Mahir, ko su zapravo oni?

Bosanskohercegovačka manekenka Džejla Glavović- Očuz našla se u centru skandala nakon što je uhapšena u okviru akcije “Meta” pripadnika MUP-a ZDK uz saradnju MUP-a KS i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Tragalo se i za njenim suprugom Mahirom Očuzom, a on je slobode lišen nešto iza 15 sati i to na jednom od graničnih prijelaza.

Glavović-Očuz i njen suprug, zajedno s licem incijala Č.A., sumnjiče se za “Nadriljekarstvo”, dok se Kurgaš, te osoba inicijala M. M. sumnjiče za krivično djelo za posjedovanje i prodaju opojnih sredstava.

Pretresi su izvršeni na 22 lokacije, a tom prilikom pronađena je i oduzeta određena količina šprica i ampula sa sadržajem koji svojim izgledom asocira na opojna sredstva i koji će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, tri pištolja, jedna puška, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Džejla Glavović-Očuz dugo je slovila za jednu od naših najuspješnijih manekenki.

Prije deset godina udala se za Mahira, kada se prvo desilo šerijatsko vjenčanje, a potom i građansko. Ubrzo im se rodio i sin.

Mahir je, kako se tada pisalo, sin vlasnika lanca trgovačkih radnji u Visokom i benzinske pumpe u Lukavici. Završio je Ekonomski fakultet.

U oficijelnoj Džejlinoj biografiji piše da ju je osvojio inteligencijom, šarmom, muževnošću i poštenjem.

Prije vjenčanja Džejla i Mahir bili su u vezi šest mjeseci.

Džejla je manekensku karijeru počela nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, a 2002. godine je na Filipinima pobijedila na svjetskom izboru “Miss Earth“ i tada je njena mankenska karijera krenula punom parom.

Napravila je uspješnu karijeru radeći svuda po svijetu, a najviše za italijansko tržište.

Što se mode tiče, Džejla je danas vlasnica agencije “Swan Model Management“, koja se bavi prepoznavanjem talenata i plasiranjem modela u modnu industriju.

U opisu na Instagramu piše da je to “međunarodna agencija za modeling i skauting, modu i evente”.

Agenciju je otvorila iste godine kada se udala za Mahira.

Godine 2014. godine bila je kandidatkinja na izborima za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, kao članica Demokratske stranke, sa željom da doprinese afirmaciji i pružanju šansi mladim i sposobnim ljudima.