Proizvodi Ferrera povezuju se s 134 slučaja salmonele kod djece, među njima i teške kliničke slike

Belgijski tužitelji pokrenuli su istragu o pojavi salmonele u tvornici italijanske konditorske kompanije Ferrero u Arlonu.

Fabrika je prema nalogu vlasti zatvorena, izvijestila je novinska agencija Belga pozivajući se na ured državnog tužitelja.

Tvornica u Arlonu zatvorena je prošle sedmice zbog sumnji na to da je povezana s više od 100 slučajeva salmonele širom Europe.

Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA suspendovala je u petak Ferrerovu dozvolu za tvornicu dok ne ispuni sve zahtjeve o sigurnosti hrane.

Naložili su i povlačenje iz prodaje svih čokoladnih proizvoda za djecu koji se proizvode u toj tvornici.

Italijanska kompanija objavila je da je salmonela otkrivena još 15. deceembra prošle godine.

Proizvodi su potom opozvani, kontaminirani je filter na spremnicima sa sirovinama zamijenjen i pojačane su provjere sigurnosti proizvoda, dodali su.

Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je prošle srijede da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet evropskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva”, izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerovatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija Evropske unije.

U saopćenju EFSA-e nisu spomenuti ni Ferrero ni druge kompanije, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ne pojasnivši je li problem samo u tim proizvodima.